Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kamervragen over censuur Radboud Universiteit

Gepubliceerd: 26 May 2011 • Leestijd: 0 minuten en 58 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

SP-kamerlid Jasper van Dijk vraagt staatssecretaris Zijlstra een oproep te doen aan universiteitsbestuurders om de onafhankelijkheid van hun universiteitsbladen te respecteren.

Aanleiding is het besluit van het college van bestuur van de Radboud Universiteit om haar nieuwssite achter slot en grendel te plaatsen. Volgens de universiteit een kwestie van 'voortschrijdend inzicht': op de site stonden persberichten van communicatiemedewerkers naast journalistieke berichten van de redactie van universiteitsblad Vox. Volgens de Vox-redactie is er sprake van censuur, omdat het bestuur de redactie wil verbieden om over bepaalde onderwerpen te schrijven. Bovendien mogen haar berichten niet meer door buitenstaanders gelezen worden.

'Angst voor imagoschade'
Van Dijk wil van Zijlstra weten of deze zijn zorgen deelt 'dat dit te maken heeft met groeiende concurrentie tussen instellingen en de angst van bestuurders om imagoschade op te lopen?' Ook vraagt hij hoeveel geld de universiteiten besteden aan pr-activiteiten. En of dit geld niet beter aan onderwijs kan worden besteed.

Drie jaar geleden vroeg Van Dijk toenmalig minister Plasterk of hij zich wilde inspannen voor het voortbestaan van onafhankelijk universiteitsbladen. Die antwoordde daarop dat hij vond dat een universiteitskrant een belangrijke bijdrage kan leveren aan 'de dialoog tussen maatschappij en wetenschap”. Hij wil van Zijlstra weten of die daar ook zo over denkt.In het najaar van 2010 besloot het Radboudbestuur dat het onafhankelijke blad Vox minder vaak mocht verschijnen. Ter compensatie werd in februari een plek op de website van de Radboud Universiteit gecreëëerd.

Van Dijk stelt ook nog vragen over de samenwerking die de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam onderzoeken.

HOP, Marijke de Vries

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top