Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kantje-boord-opleiding toch maar één jaar hersteltijd

Gepubliceerd: 27 May 2011 • Leestijd: 0 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Kwaliteitsbewaker NVAO gunt opleidingen waarvan de toetsing of het eindniveau twijfelachtig is maar één jaar de tijd om zich te revancheren. Eerst leek het erop dat zulke opleidingen twee jaar hersteltijd zouden krijgen.

Tot voor kort kende de kwaliteitskeuring in het hoger onderwijs geen herkansingen. Opleidingen zijn goed of niet, en wie niet door de keuring komt moet de tent meteen sluiten. Dat heeft een ongewenst gevolg: uit angst vegen opleidingen hun zwakke punten zo veel mogelijk onder het tapijt.

Onvoldoendes
Bovendien deinzen visitatiepanels ervoor terug om een onvoldoende te geven. Dat speelde mogelijk een rol bij de vier Inholland-opleidingen waarvan het eindniveau onlangs niet in orde bleek. Deze opleidingen waren tussen 2005 en 2007 nog goedgekeurd.

Verbeterfunctie omhoog
De zogenoemde verbeterfunctie van de keuring moet daarom omhoog, vindt de NVAO, en ook staatssecretaris Zijlstra gaf zijn zegen aan een ‘herstelperiode’ in de nieuwe ronde van kwaliteitskeuringen. In de wet staat nu dat de NVAO kan besluiten om opleidingen die niet al te slecht zijn, twee jaar hersteltijd te geven.

1 jaar is lang genoeg
Maar nu blijkt dat de NVAO liever geen gebruik maakt van die mogelijkheid als de toetsing of het eindniveau van een opleiding in het geding is. Dan is een herstelperiode van een jaar lang genoeg, vindt ze. ‘Meer hersteltijd op dit belangrijke kwaliteitsonderdeel wordt niet rechtvaardig bevonden’, legt staatssecretaris Zijlstra aan de Tweede Kamer uit. ‘Het kabinet deelt dit oordeel.’

‘Als zulke opleidingen twee jaar de tijd krijgen, zouden te veel studenten afstuderen op een onvoldoende niveau', licht een woordvoerder van de NVAO toe. 'Op deze punten moeten opleidingen zich sneller herpakken.’

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top