Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meelopen met … rijvereniging Marcroix

Gepubliceerd: 15 June 2011 • Leestijd: 1 minuten en 44 seconden • Overig Dit artikel is meer dan een jaar oud.

‘We zijn een klein clubje, maar daardoor juist heel hecht’, zegt HR-studente Lisa van Gulik over R.S.R. Marcroix, de paardrijvereniging voor hbo- en wo-studenten in Rotterdam. De vereniging viert dit jaar haar zeventiende lustrum. Iedere dinsdag komt de club bij elkaar om samen te rijden, te eten en natuurlijk om bij te praten over weekendjes op de Veluwe, verre reizen en jongens die ze ‘geregeld hebben’.

Vrijdag 10.00 uur
Het paard van Lisa, Al Capone, verdient wel wat meer aandacht. ‘Vandaag gaan we hem wat manieren leren. Het is een ongelofelijk lief beest, maar hij is nog erg jong en luistert daarom niet altijd even goed’, vertelt Lisa terwijl ze haar paard borstelt. Samen met vriendin, tevens president van Marcroix, Gwen gaat ze hem leren hoe hij moet reageren op een bit. Met liefde en de zweep proberen ze Al Capone bij te brengen dat hij moet remmen wanneer zij dat willen. Als hij wat beter luistert, zit Lisa komende dinsdag rustiger op haar paard.

Dinsdag 18.30 uur
De dames van Marcroix druppelen de stallen van de Rotterdamsche Manege binnen. Lisa zadelt Al Capone op terwijl de andere leden staan te discussiëren bij het rijschema. Iedere week krijgen de meiden zonder eigen paard een ander om op te rijden. Deze keer zijn er veel ontevreden gezichten. Marelle moet op Leonard, een grote zwarte hengst ‘waar ze niks mee heeft’. ‘En het is nog wel je verjaardag’, roept Marieke, die zelf wel tevreden is met haar jonge hengst, Bas. Als de anderen het woord verjaardag horen, stormen zij op Marelle af om haar te feliciteren.

Dinsdag 19.00 uur
Als de meiden de bak binnen stappen, gaat rijinstructeur Toon op de tribune zitten. Toon staat bekend om zijn uitspraken. Er is al eens een uitspraak van hem op een tegeltje beland. Als het Lisa even later tijdens het rijden niet zo goed lukt en ze wat ongelukkig kijkt, roept Toon: ‘Niet gaan filosoferen, mevrouw Van Gulik…’ Dan opeens slaat Bas, het paard van Marieke, op hol. En omdat de anderen van schrik midden in de bak blijven staan, raakt het jonge beest nog meer in paniek. Bas slingert Marieke van zijn rug. Gelukkig heeft ze niets ernstigs en klimt ze, nadat ze is bijgekomen van de schrik, weer op zijn rug. ‘Je moet na een val altijd meteen weer gaan rijden, anders word je bang’, zegt Gwen, nadat ze Marieke weer op haar paard heeft geholpen.

Dinsdag 21.00 uur
Na een ‘enerverende les’ eten de meisjes een grote hamburger in de sociëteit. Tijdens het eten wordt het afgelopen ledenweekend op de Veluwe besproken. ‘We hadden buikspierpijn van het lachen’, zegt Marelle tegen de meisjes die het weekend moesten missen. Ze hebben om de kleinste dingen in een deuk gelegen. Diezelfde sfeer zet de groep voort. Er wordt nog wat gelachen en geroddeld over de andere leden van de manege. Dan komt het dessert. Het bestaat uit drie grote taarten, compleet met vuurwerk. Want Marcroix viert vandaag de verjaardag van Marelle.

Else Nugteren

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top