Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meelopen naar het Malieveld

Gepubliceerd: 22 February 2011 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Overig Dit artikel is meer dan een jaar oud.

21 januari: Het kabinet zal haar plannen niet wijzigen, laat Mark Rutte na afloop van de landelijke studentendemonstratie weten. Maar de mening van veel studenten is helder, zo maken ze met hun spandoeken en geschreeuw duidelijk. Profielen ging mee met een groep studenten en docenten logistiek en technische vervoerskunde (ltv).

9.45 uur
‘Oh, shit’, roept Jasper. In het woord ‘diplomafraude’ is hij de ‘u’ vergeten. ‘Spandoeken maken doe ik voor het eerst’, vertelt de ltv’er buiten bij locatie Academieplein. Maar waarom demonstreren? ‘Ik kom zelf in aanmerking voor die boete, omdat ik al een opleiding heb gedaan die niet lukte’, vertelt Jasper die vindt dat hij op zijn middelbare school slecht is voorgelicht en op zijn vorige hogeschool slecht begeleid.

11.10 uur
Minder studenten dan verwacht staan op het punt richting het Malieveld af te reizen. ‘De tentamens komen eraan’, reageert een student die buiten staat te roken en niet meegaat. ‘Maar het idee om te demonstreren is wel goed, hoor.’ Op Den Haag CS halen een paar HR’ers koffie, voor anderen het moment om de drie spandoeken alvast even uit te rollen. Het wordt gadegeslagen door de voorbijlopende Malieveldmassa en vastgelegd door een ANP-fotograaf. En nu naar het Malieveld. ‘Daar zeggen we effe dat we tegen zijn en dan gaan we de kroeg in’, grapt student Elias.

12.55 uur
Door hun omvang en gele kleur vallen de drie spandoeken op tussen de veelal kleinere doeken en borden. ‘Maxime, hoe lang heb jij gestudeerd? 12 jaar’ krijgt de meeste reacties met als twistpunt of minister Verhagen nou elf of twaalf jaar over zijn studie deed. Ondertussen wordt Jasper geïnterviewd door BNR-radio. Sprekers op het podium wisselen elkaar af. Er wordt geklapt, geschreeuwd en af en toe klinkt boe-geroep. En Elias? Die roept af en toe kortweg: ‘Tegen!’. DJ Jordy brengt tussendoor de menigte in beweging. En dat is nodig ook; het is koud.

14.00 uur
Afgelopen is de demonstratie allerminst, maar het gros van de ltv’ers houdt het voor gezien. ‘Alle speeches zijn een beetje hetzelfde en we krijgen koude voeten’, zegt Jasper. Ook willen de Rotterdammers de terugreizende Malieveldmassa voor zijn. Jasper hoopt dat zijn komst zin heeft gehad. ‘Op deze manier laat je in elk geval je mening horen.’

14.55 uur
Nog even wat drinken en napraten in Grandcafé Engels bij Rotterdam CS. Buiten treft Elias een Engelsman die vertelt dat de studenten in zijn land ook ‘ripped off’ worden. Binnen gaat het over de matige speech van HBO-raad voorzitter Guusje ter Horst, de spandoeken die de studenten en docenten een volgende keer meenemen en over het individualisme van de gemiddelde student. En Elias? Die laat zich nog één keer horen: ‘Tegen!’

Klik hier voor meer Malieveldfoto’s

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top