Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Niet bierzuipen maar netwerken

Gepubliceerd: 8 December 2011 • Leestijd: 1 minuten en 28 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Anders dan bij het studentencorps of bijvoorbeeld RSG draait het bij studieverenigingen niet alleen om de gezelligheid. Er moet ook genetwerkt worden, met of zonder borrel. er zijn workshops en lezingen waardoor je meer uit je studie haalt. Op de HR zijn dertien van dit soort studieverenigingen actief.

‘We zijn geen bierzuipclub’, zegt de voorzitter van StuW, Vincent Oskam. StuW is de studievereniging van watermanagement. Vincent vindt dat een studievereniging gezellig moet zijn, maar ook dingen moet aanbieden waar je professioneel iets aan hebt. Zo organiseren ze sollicitatieworkshops en lezingen. De nog verse opleiding watermanagement heeft pas dit collegejaar de eerste lichting vierdejaars, dus ook de vereniging StuW is nog jong. ‘We hebben tussen vijftig en zestig leden. Dat is ruim de helft van de honderd studenten die onze opleiding telt’, vertelt Vincent.

Heel actief
StuW is één van de dertien studieverenigingen van de HR. Van de 30.000 studenten zijn er tussen de 1200 en 1300 studenten lid van een studievereniging. ‘Dat zijn er niet zo veel. Maar de verenigingen die er zijn, zijn heel actief en het aantal neemt toe. Zo is bijvoorbeeld de opleiding human resource management bezig om er één op te richten’, aldus Roel Tubbing van Jij Aan Zet, het inspiratiefonds van de HR dat studieverenigingen helpt bij het opzetten van projecten.

Studiereis naar Praag
De HR investeert jaarlijks zo’n 10.000 euro in Jij Aan Zet. Een van de taken van het fonds is om studieverenigingen te ondersteunen, bijvoorbeeld door het mee financieren van studiereizen of workshops. Vorig schooljaar hebben ze een deel van StuW’s studiereis naar Praag gefinancierd. Naast het bezoeken van traditionele toeristische trekpleisters en het drinken van pullenbier (zie de foto) heeft StuW zich ter plekke vooral verdiept in het watermanagement. Heel leerzaam, volgens Vincent Oskam: ‘Want in Tsjechië gaan ze heel anders om met waterproblematiek.’

Begeleiding en financiële steun voor studieverenigingen moet overigens niet alleen van Jij Aan Zet komen. Tubbing vindt ‘dat ook de instituten van de school volledig achter hun vereniging moeten staan. Op dit moment zijn niet alle opleidingen even betrokken.’
Vincent Oskam van StuW is wel tevreden over wat zijn opleiding voor de vereniging doet: ‘Ik kan altijd bij de opleidingsmanager aankloppen. Als we een belangrijke workshop organiseren, kan zij er bijvoorbeeld voor zorgen dat studenten vrij geroosterd worden.’

Else Nugteren

Op Hint vind je een overzicht van de studieverenigingen van de HR. Naast de betrokkenheid bij studieverenigingen ondersteunt Jij Aan Zet ook andere inspirerende of bindende activiteiten van studenten.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top