Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

NVAO blijft optimistisch

Gepubliceerd: 28 April 2011 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Accreditatieorganisatie NVAO noemt het ‘begrijpelijk’ dat de affaire-Inholland het vertrouwen in de keuring van opleidingen heeft aangetast. Ze wijst er echter op dat de nieuwe accreditatieregels strenger zijn en beter toezien op het afstudeerniveau.

De NVAO is teleurgesteld over de uitkomsten van het onderzoek dat een commissie in haar opdracht deed naar alternatieve afstudeertrajecten bij Inholland. Het maakt duidelijk dat een flink aantal diploma’s ten onrechte is verstrekt. ‘Dat is onvergeeflijk en niet goed te praten.’

‘Uiteraard’ heeft de NVAO geanalyseerd hoe het kan dat vier onderzochte Inholland-opleidingen tussen 2005 en 2007 zijn goedgekeurd, terwijl nu blijkt dat ze niet aan de basiskwaliteit voldoen. Ze geeft drie verklaringen, die misschien wel alle drie gelden.

In de eerste plaats heeft het Inholland-onderzoek zich alleen op de toetsing en de afstudeerwerken gericht. Bij de normale keuring werden ze op vijf extra onderdelen beoordeeld, waardoor er minder aandacht voor de afstudeerwerkstukken was.

Verder zou een onvoldoende voor de punten ‘beoordeling en toetsing’ en ‘gerealiseerd niveau’ in het ‘oude’ accreditatiestelsel tot het sluiten van de opleiding hebben geleid. Mogelijk schrok dat de panels destijds zozeer af dat ze terughoudend waren met een negatief oordeel. Het ontbreken van een reële herstelmogelijkheid voor een afgekeurde opleiding heeft de NVAO altijd als een systeemfout bestempeld.

Ten slotte kan een rol spelen dat een opleiding de te beoordelen werkstukken tot nog toe zelf mocht aanleveren. De NVAO juicht het toe dat dit bij het Inholland-onderzoek niet mocht en benadrukt dat ook de nieuwe reguliere accreditatieregels dit sinds 1 januari verbieden. Het afstudeerniveau weegt nu zwaarder mee bij de keuring en de NVAO heeft bovendien meer zeggenschap bij de samenstelling van de deskundigenpanels.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top