Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Obama wil onderwijs en onderzoek

Gepubliceerd: 27 January 2011 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich gisteravond luid en duidelijk uitgesproken voor investeringen in onderwijs en onderzoek. 'Dit is het Spoetnik-moment van onze generatie', zei hij.

Voor het Amerikaanse Congress, waar nu een republikeinse meerderheid de dienst uitmaakt, sprak hij in zijn State of the Union over de wereldwijde concurrentie en hoe Amerika die het hoofd moet bieden. Hij verwees naar de Russen, die in 1957 als eerste een onbemande ruimtevlucht maakten. De Amerikanen schrokken daarvan en hebben toen flink geïnvesteerd in onderzoek en technologie om de ruimtewedloop te winnen. En uiteindelijk zette een Amerikaan in 1969 voet op de maan.

Amerika aan de top houden
Zo is het nu ook, meent Obama. Amerika heeft in sommige opzichten een achterstand opgelopen en voelt de concurrentie van Azië en Europa. Onderwijs en innovatie moeten Amerika aan de top houden.
Obama wil inzetten op onderzoek naar duurzame energie. De subsidies voor oliemaatschappijen mogen wat hem betreft verdwijnen. 'In plaats van subsidies voor de energie van gisteren kunnen we beter investeren in de energie van morgen.'

Buitenlandse studenten niet wegsturen
Daarbij zijn onderwijs en onderzoek cruciaal, aldus Obama. 'Het overheidstekort terugdringen door onze investeringen in innovatie en onderwijs te schrappen is als een overbeladen vliegtuig lichter maken door de motor te verwijderen. Aanvankelijk heb je het gevoel dat je zweeft, maar het zal niet lang duren voordat je de impact voelt.'
Ook wil hij buitenlandse studenten niet langer wegsturen uit Amerika. 'Ze komen hier aan onze colleges en universiteiten studeren. Maar zodra ze een goed diploma hebben behaald, sturen we ze terug naar huis, waar ze de competitie met ons aangaan. Dat slaat nergens op.'

HOP, Bas Belleman
Foto: teamstickergiant / Flickr 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top