Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Onderwijsraad: laat examenprofielen ongemoeid

Gepubliceerd: 30 August 2011 • Leestijd: 0 minuten en 51 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het terugbrengen van het aantal examenprofielen in havo en vwo kan de aansluiting met het hoger onderwijs bemoeilijken, stelt de Onderwijsraad in een advies.

De Raad reageert op het plan van minister Van Bijsterveldt om de huidige vier richtingen in de bovenbouw terug te brengen naar een maatschappij- en een natuurprofiel. Volgens de minister zouden scholen op die manier meer kunnen focussen op kernvakken als taal en wiskunde en zou het onderwijs makkelijker te organiseren zijn. De ingreep zou bovendien een besparing van vijftig miljoen euro opleveren, aldus het regeerakkoord.

'Aansluiting betastudies in gevaar'
Maar dat gaat voor de meeste grote scholen niet op, stelt de Onderwijsraad. De kleinere instellingen hebben bovendien al de mogelijkheid twee brede profielen aan te bieden. Een algemene invoering van maar twee profielen zou de aansluiting met bètatechnische studierichtingen in gevaar kunnen brengen. Het pakket zou te zwaar worden als alle beta-vakken verplicht worden, maar te veel keuzevrijheid kan leiden tot (nog) meer deficiënties bij eerstejaars studenten.

'Natte vingerwerk'
De Onderwijsraad sluit niet uit dat er op termijn veranderingen worden doorgevoerd in de examenprofielen van havo en vwo, maar daarvoor is eerst 'een inhoudelijke heroverweging van de bovenbouw' nodig.
De Algemene Onderwijsbond is blij met het advies. De 'doelmatigheidswinst' die de profielverandering volgens het kabinet zou opleveren is volgens de bond 'gebaseerd op natte vingerwerk' en moet van tafel, schrijft de AOb in een persbericht.

HOP, Marijke de Vries

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top