Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Op de proef

Gepubliceerd: 16 December 2011 • Leestijd: 1 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Afgelopen donderdag verwelkomde de HR 1223 middelbare scholieren die kwamen proefstuderen. Profielen was erbij op locatie Kralingse Zoom (316 scholieren).

Marijke Kolpa (6 vwo), links, geniet met andere proefstudeerders van haar van de HR gekregen lunchbox 

‘De eerste les was echt saai’, zegt Samine Bootsma uit havo 5. Op haar schoot ligt een door de HR uitgedeelde lunchbox. ‘De docent van de tweede les bracht het veel leuker.’ Samine Bootsma volgde het programma voor de opleiding ibms (international business and management studies). Ook de andere economische opleidingen op Kralingse Zoom boden een proefstudeerdag aan.

Goed voorbereid

Veel middelbare scholieren weten nog niet precies welke studie ze willen gaan doen, maar wel welke richting ze op willen. ‘We willen allebei iets met economie doen’, zegt Anouk Molendijk (havo 5). Zij volgt samen met Michelle Kaim (ook havo 5) het programma voor commerciële economie. ‘We kennen studenten die de specialisatie sportmarketing & management volgen’, aldus Michelle Kaim. ‘Dat is hetzelfde, alleen dan met sport.’

Over het algemeen zijn de middelbare scholieren positief over de proefstudeerdag. ‘De HR heeft het goed voorbereid’, vindt Anouk. Ook havo 5-leerling Swendley Sprott heeft het naar zijn zin. Hij zich ingeschreven voor accountancy en haast zich naar een collegezaal om met andere scholieren te discussiëren over ethische kwesties.

Studenten helpen mee

Om de scholieren te begeleiden op de proefstudeerdag lopen derde-, vierde- en een paar tweedejaars studenten rond in herkenbare hogschool-t-shirts. Vierdejaars commerciële economie Remi van der Zwan is een van hen: ‘De leerlingen staan dichter bij studenten dan bij docenten. De vragen die ze stellen over huiswerk, docenten en vakken heb ik zelf vroeger zelf ook gehad.'

Ook de twijfel over de juiste opleiding, kent hij. Dankzij het proefstuderen kunnen studenten beter inschatten hoe de opleiding eruitziet en wat er van hen verwacht wordt, denkt Remi. ‘Het programma van de proefstudiedag sluit echt goed aan op de vakken die je hier krijgt.’

Sfeer en uiterlijke bepalend
Toch is het meestal niet de kwaliteit van de opleiding die voor de scholieren de doorslag geeft. Vooral het gebouw en de sfeer van de locatie wegen mee in de beslissing voor een studie en een hogeschool. Ook de beeldvorming in de media is belangrijk. ‘Als de HR een slechte naam had, zou ik er echt niet heen gaan hoor’, zegt Marijke Kolpa uit 6 vwo beslist.

Hoe het met deze proefstudeerders verdergaat, is nog niet duidelijk. Ze hebben nog een paar maanden om na te denken, en eerst moeten ze hun diploma maar eens halen. Aan het einde van de dag twijfelt Samine Bootsma nog tussen ibms in Amsterdam en Rotterdam. Waarschijnlijk wordt het toch de HR: ‘Amsterdam is mooier, maar in Rotterdam wonen mijn vrienden en mijn vriendje.’

Melissa Smink

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top