Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Op kamers wonen in 5 tips

Gepubliceerd: 13 September 2011 • Leestijd: 4 minuten en 11 seconden • Longread Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Denk je erover om op kamers te gaan wonen? Profielen weet raad! Vijf tips om je op weg te helpen bij het zoeken van je eigen stek. Plus gratis juridisch advies over je rechtspositie als kamerhuurder.

1. HOE VIND IK EEN KAMER?

• Meld je aan bij verschillende kamersites. Omdat deze sites geen bemiddelingskosten berekenen, zoals de meeste kamerbureaus doen, scheelt het een hoop geld. www.kamers.nlwww.kamernet.nl, www.kamer.nl, www.kamerverhuur.nl, www.kamerhulp.nl, www.kamertje.nl, www.roombase.nl (Delft)

• Schrijf je in bij woningcorporaties. In Rotterdam is Vestia Stadswonen de grootste studentenhuisvester, maar ook Woonstad verhuurt studentenkamers. Check ook de jaarlijkse kameractie Pa & Ma, ik ga! van Vestia Stadswonen , www.woonstadrotterdam.nl

• Laat al je vrienden en kennissen weten dat je een kamer zoekt. Plaats oproepjes op Twitter, Facebook, Myspace of je blog. Hang ook heel old school een oproepje in de supermarkt of op school. Het is misschien onvoorstelbaar, maar niet iedereen gebruikt internet.

• Sluit je aan bij een studentenvereniging. Dat kan helpen om in studentenhuizen aan een kamer te komen. Kijk op www.rkvv.nl voor het verenigingenaanbod in Rotterdam.

• Let op met commerciële kamerbureaus, waarschuwt de Woonbond. Je betaalt wel inschrijfgeld, maar dat is geen enkele garantie voor het vinden van een kamer.

TIP: Studentenkwartier Dordtselaan Aan de Dordtselaan, een grote straat op Zuid tegenover metrostation Maashaven, worden 250 woningen gerenoveerd tot studentenkamers. Op termijn hoopt men hier 750 studenten te huisvesten. In 2009 werden de eerste kamers betrokken. De kosten zijn 345,- tot 395,- per maand. Of minder, want het mooie is dat je een huurkorting van acht procent kunt verdienen door je in te zetten voor de wijk. Meer informatie op: www.studentenkwartier.nl

2. HELP! IK MOET HOSPITEREN

Hospiteren. Je ontkomt er niet aan als je ervoor kiest om in een studentenhuis te gaan wonen. Zie het als een sollicitatie voor een kamer. Samen met andere ‘zoekenden’ word je uitgenodigd om de bewoners te leren kennen. Soms helpt het als je lid bent van een studentenvereniging, soms willen ze een meisje of juist een jongen. Je eigen invloed is dan vrij beperkt. Wil je het geluk toch wat meer naar je hand zetten, kijk dan bijvoorbeeld op studentzondercent.nl en verdiep je in hun do’s & dont’s van het hospiteren.

3. IK WIL ANTIKRAAK

The pros
Kraken mag sinds vorig jaar niet meer, antikraak wel en dat blijft populair. Ook onder studenten. Tienduizenden antikrakers bewonen leegstaande panden totdat ze weer in gebruik worden genomen. De eigenaar voorkomt op deze manier dat het pand illegaal gebruikt wordt. Voor studenten kan dit een uitkomst zijn. De kosten zijn laag en de ruimte is vaak (veel) groter dan van een gewone studentenkamer. Bedrijven die antikraakpanden aanbieden zijn bijvoorbeeld Interveste, AK beheer en Ad Hoc.

The cons
Er zijn ook nadelen. Het is bekend dat antikraak wonen elk moment afgelopen kan zijn. Maar er worden soms ook andere eisen aan je gesteld: je moet bijvoorbeeld accepteren dat er elk moment een controleur kan langskomen of dat vakanties van meer dan tien dagen niet mogen. Je moet je afwezigheid melden als je drie dagen of langer weg bent. Vaak zijn huisdieren verboden en barbecues en feestjes ook. Toch iets om over na te denken als je denkt dat op jezelf wonen hetzelfde is als ‘vrijheid, blijheid’.

4. HOE KOM IK ROND? 

Als ‘uitwonend student’ ontvang je een basisbeurs van 266 euro. Dit maandinkomen kun je uitbreiden met een lening bij Duo–IB-groep van maximaal 285 euro per maand en/of een aanvullende beurs van 242 euro. Die aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders. De meeste uitwonende studenten hebben een bijbaan om rond te komen, naast een aanvullende beurs, ouderbijdrage of lening. Op zoek naar tips om ze financieel op een rijtje te houden? Lees de Geldwijzer Studenten van het NIBUD en doe de Studieleenwijzer op www.nibud.nl/omgaan-met-geld .

5. WAT ZIJN MIJN RECHTEN?

Als je op kamers woont, ben je ineens een huurder. Dat betekent dat je rechten en plichten hebt. Enkele tips speciaal voor studenten.

Huurbescherming
Ook kamerbewoners hebben recht op huurbescherming. Huurbescherming zorgt ervoor dat de verhuurder de huurder niet zomaar op straat kan zetten. Als de verhuurder de huur opzegt en de huurder gaat daarmee niet akkoord, dan blijft het huurcontract geldig en kan de huurder gewoon in de woning blijven wonen. Alleen de rechter kan in die situatie bepalen dat de huurder de woning moet verlaten. Ook eventuele mede- en onderhuurders genieten huurbescherming. Niet geregistreerde samenwoners hebben alleen via de (mede)huurder met wie zij samenwonen huurbescherming. Kamerbewoners hebben gedurende de eerste negen maanden van de huurovereenkomst geen recht op huurbescherming als de verhuurder zelf in de woning hoofdverblijf heeft. Huur je een kamer bij een studentenhuisvester zoals Vestia Stadswonen, dan heb je huurbescherming zolang je als student staat ingeschreven. Ben je afgestudeerd of om een andere reden niet meer als student ingeschreven, dan vervalt de huurbescherming.

Huurprijzen
Alle bepalingen van de Huurprijzenwet Woonruimte zijn ook van toepassing op onzelfstandige woonruimte zoals kamers. Wil je weten of je niet te veel betaalt voor je kamer, kijk dan op www.huurcommissie.nl . Met de Huurprijscheck kun je berekenen wat de maximale (kale) huurprijs is van je kamer. Doe je dat binnen zes maanden na het sluiten van de huurovereenkomst en blijkt dat je te veel betaalt, dan kun je met terugwerkende kracht de te veel betaalde huur terugkrijgen. Na die zes maanden vervalt het recht op terugwerkende kracht. Ook als de verhuurder een all-in prijs berekent (dat wil zeggen: geen uitsplitsing maakt tussen kale en gemeubileerde huur of kale huur en servicekosten), kun je je wenden tot de huurcommissie. Op het berekenen van een all-in prijs staat een straf voor de verhuurder: de huurprijs wordt dan door de huurcommissie vastgesteld op 55 procent van de maximaal redelijke huur.
Om te checken of je teveel huur betaalt, kun je ook het Huurteam Rotterdam inschakelen. Doe dat wel snel want met ingang van 1 januari aanstaande gaat deze service 450 euro kosten. Nu is het nog kosteloos.

Je doet er bij particuliere verhuurders overigens verstandig aan om bij het kadaster te checken of hij bevoegd is om te verhuren. Zorg er ook voor dat de verhuurder zich kan legitimeren; kan of wil hij dat niet dan kun je maar beter niet met hem in zee gaan.

Meest populaire wijken onder studenten:
Kralingen
Centrum
Delfshaven (centrum noord)

Minst populaire wijken onder studenten:
Charlois
Overschie
Alexander

Bron: Stadswonen en Woonstad

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top