Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Op zoek naar de Nederlandse roots

Gepubliceerd: 13 October 2011 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Blogs

Kevin Huizer is 19 jaar en derdejaars student commerciële economie. Hij loopt dit najaar stage is in New Jersey, net aan de overkant van New York City. Op deze site doet hij verslag van zijn belevenissen. Schrijven over uitgaan, zit er voor hem overigens niet in, vertelt hij aan Profielen. 'De leeftijd om bars en clubs in te mogen is 21, wat voor mij nog 2 jaar duurt. Helaas..'

'Afgelopen maandag was het Columbus Day, de dag dat de Amerikanen (en vooral de ambtenaren, die als enige vrij waren) de aankomst van Columbus in Amerika (1492) vieren. Wie tijdens geschiedenislessen goed heeft opgelet, weet dat Amerika (en vooral het oosten van het land) ooit aan Nederland toebehoorde. Hoog tijd voor mij om te kijken welke Nederlandse geschiedenis er nog steeds te vinden is in Amerika. Toen ik zondag in New York was, heb ik een aantal leuke ontdekkingen gedaan.

Wallstreet en Harlem
Veel invloeden zijn zichtbaar in de straatnamen. Zo draait het financiële hart van de wereld op een straat die is vernoemd naar de Wallen (Wallstreet) en schitteren de sterren op Broadstreet, dat afstamt van 'Brede weg'. De wat minder goede buurt in New York heet Harlem, een plek in Nederland waar ik ook niet graag kom ;-).
Ken je nog dat vliegtuig dat landde in een rivier dichtbij New York? De naam van die rivier heet Hudson, niet echt Nederlands, maar de man naar wie de Hudson is vernoemd voer onder Nederlandse vlag!

Zoute Amerikaanse zooi
De invloeden zijn ook verder te zien dan alleen in New York. Zo is er in de buurt van mijn werk een straat die 'Van Houten Avenue' heet. Natuurlijk spreek je het uit als 'ven'. Daarnaast kun je hier Dutch chocolate ice cream kopen, iets wat (naar mijn mening) niet veel anders smaakt dan gewone chocolade. Ook is er Dutch Applepie, dat in geen enkel opzicht lijkt op de appeltaart die mijn moeder bakt, en nog steeds smaakt als zoute Amerikaanse zooi.

Stroepwahffuls
Mijn collega's zijn helemaal verzot op stroopwafels (of zoals zij het zeggen: stroepwahffuls) die ik ruil tegen typisch Amerikaanse zoetigheid, zoals donuts of Hershey Kisses (kleine chocolaatjes met een vulling). Blijkt dus dat die VOC-/ ruilhandelmentaliteit (waar onze vorige minister-president het ooit over had) wel in ieder van ons schuilt…
Wat ik trouwens net las op Wikipedia: er zijn tenminste vijf Amerikaanse presidenten geweest die Nederlandse roots hadden. Dat maakt me best trots! Dat George W. Bush de laatste was met een vleugje Nederland vertel ik er maar niet bij..

Jos van Nierop

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top