Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

'Prestatieafspraken maken over wat we toch al doen'

Gepubliceerd: 21 December 2011 • Leestijd: 1 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Collegebestuurder Gerard van Drielen van de Hogeschool Rotterdam vindt het een goede zaak dat staatssecretaris Halbe Zijlstra met hogescholen individuele prestatieafspraken gaat maken. Dat zei hij deze week in de vergadering van de studentengeleding van de medezeggenschapsraad (sgmr).

Net als de meeste andere hogescholen stemde de HR een week geleden in met het zogenoemde 'hoofdlijnenakkoord'. Daarin staat onder andere dat eerstejaars studenten minstens twaalf contacturen in de week wordt geboden, maar ook dat opleidingen van deze eis kunnen afwijken als ze aantonen dat hun onderwijs al intensief genoeg is.

Andere omstandigheden
'Wij zijn altijd een groot voorstander geweest van die individuele afspraken', stelde
Van Drielen tegenover de sgmr-leden. 'Wij hebben met andere omstandigheden te maken dan bijvoorbeeld een hogeschool in het oosten van Nederland. Wij willen haalbare prestatieafspraken die bij ons passen. In feite gaan we afspraken maken over dingen die we toch al doen.'

Pragmatisch
Helemaal eens met het hoofdlijnenakkoord is het collegebestuur van de HR overigens niet. Van Drielen: 'Zijlstra haalt geld weg bij hogescholen als ze de afspraken niet nakomen. Maar met minder geld kunnen ze nog minder presteren! Uit pragmatisch oogpunt hebben we toch ingestemd met het hoofdlijnenakkoord; we komen er toch niet onderuit, want de Tweede Kamer wil het.'

Sentiment
Van Drielen heeft het idee dat niet alle politici goed op de hoogte zijn van wat er op hogescholen speelt, liet hij blijken. 'Het sentiment in de politiek is: de hogescholen hebben veel geld, studenten hebben maar vijf contacturen per week en de collegebestuurders verdienen te veel.' Een onjuist beeld volgens Van Drielen, die ook nog vertelde over een bezoek aan de HR door Ronald Plasterk, toen hij net minister was. 'Plasterk liep door het studielandschap en vroeg zich af waarom er zoveel computers nodig waren', aldus een hoofdschuddende Van Drielen.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top