Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Prognose: minder eerstejaars hbo

Gepubliceerd: 31 October 2011 • Leestijd: 0 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Dit jaar zijn er minder nieuwe studenten aan een hbo-opleiding begonnen dan vorig jaar. Het is een onverwachte daling, stelt de HBO-raad.

De cijfers per hogeschool zijn nog niet bekend en het eindresultaat zou nog enigszins kunnen afwijken, maar de vereniging van hogescholen kan al wel een redelijke inschatting maken: het aantal eerstejaars is waarschijnlijk met drie procent afgenomen.
Dat schat de raad op grond van een peiling onder alle hogescholen. Ongeveer tachtig procent van de inschrijvingen hebben zij al verwerkt.

Onverwacht
De daling komt onverwacht. Jarenlang nam het aantal eerstejaars toe: van 85 duizend in 2002 tot bijna 105 duizend in 2009. Vorig jaar was er slechts een minieme daling. Het ministerie had voor dit studiejaar op een groei van 0,4 procent van het aantal eerstejaars gerekend.
Instroomcijfers geven geen inzicht in de motieven van studenten voor hun studiekeuze, legt de HBO-raad uit. Misschien is de huidige daling slechts een correctie op de sterke stijging in voorgaande jaren.

Langstudeerboete
Maar het kan ook door de langstudeerboete en het verhoogde collegegeld voor tweede opleidingen komen, oppert de raad. Vooral deeltijdopleidingen zouden daar last van hebben.
De lichting die afgelopen jaar een diploma kreeg, is nog altijd kleiner dan de lichting die in september aan het eerste studiejaar is begonnen. Daardoor stijgt het totale aantal studenten aan hogescholen nog altijd met één procent ten opzichte van vorig jaar.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top