Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Roostertop werd Roosterflop’

Gepubliceerd: 22 February 2011 • Leestijd: 1 minuten en 41 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De vorige maand gehouden ‘Roostertop’ op de Hogeschool Rotterdam werd volgens Fons van Maldeghem een ‘Roosterflop’. De voorzitter van de centrale medezeggenschapsraad (cmr) was een van de deelnemers aan het ‘topoverleg’.

Tijdens de Roostertop werd overeengekomen dat de roostersystematiek het lopende studie – jaar gehandhaafd blijft, en dat de problemen met de roosters later opnieuw worden bekeken. Van Maldeghem vond die conclusie na afloop te mager. ‘We hadden er als cmr mee kunnen leven als we het perspectief hadden gehad dat per 1 september de tien minuten wisseltijd zou zijn afgeschaft. Maar die toezegging kreeg ik niet.’

De genoemde wisseltijd na elk college-uur is sinds dit studiejaar tegen de zin van de cmr ingevoerd en heeft tot diverse problemen geleid. Zo zijn met de wisseltijden de echte pauzes verdwenen en zijn er overdag minder uren in te plannen waardoor het aantal colleges in de vroege avond is toegenomen. Van Maldeghem: ‘Tussen 8.30 en 16.30 uur zijn er nu nog maar acht startmomenten, dat waren er negen. Ook de roosteraars zeggen: geef dat negende startmoment terug!’ De Roostertop werd in beslotenheid gehouden en moest leiden tot verbeteringen – en in de eerste plaats voorstellen daartoe – met betrekking tot de roosters. Samen met direct betrokkenen, onder wie instituutsdirecteuren, onderwijsmanagers en roosteraars, spraken cmr en het college van bestuur (cvb) daarover.

Tweede Roostertop in de planning
Niet alleen het wisseltijdenprobleem stond op de agenda maar ook de klachten van veel studenten over het laat bekendmaken van roosters. Voor dit onderwerp was er echter nauwelijks tijd, vertelt een zeer teleurgestelde Van Maldeghem. Herman Veenema, secretaris van het cvb en deelnemer aan de Roostertop, vindt de teleurstelling van de cmr-voorzitter nogal voorbarig omdat het overleg nog niet is afgerond. ‘Als er al teleurstellingen zijn, zijn die prematuur’, aldus Veenema. ‘Tijdens de Roostertop deelde ieder de conclusie dat er in het huidige jaar niet gewijzigd moet worden. Over wat er volgend jaar moet gebeuren liepen de meningen uiteen. Zo bleek dat een aantal aanwezigen, onder wie de roosteraars, de wensen van de cmr onderschreef. Anderen spraken hun voorkeur uit voor de huidige tijden die volgens hen de docenten meer vrijheid geven.’ In de huidige systematiek staan namelijk alleen de begintijden vast. Als een college bijvoorbeeld twee uur duurt, kan de docent na twintig minuten een pauze inlassen, maar ook na afloop van de tweemaal 50 minuten.

‘Afgesproken is de voor- en nadelen te evalueren. Daarvoor worden gegevens verzameld. Over een paar weken is er een vervolg op de eerste Roostertop waarbij ook de zaken rond het bekendmaken van het rooster aan de orde komen. Na die bijeenkomst neemt het cvb een besluit voor de roostertijden die volgend jaar zullen gelden’, aldus Veenema.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top