Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

SP: 'Onafhankelijkheid instellingsbladen wettelijk vastleggen'

Gepubliceerd: 29 November 2011 • Leestijd: 0 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

SP-kamerlid Jasper van Dijk zal staatssecretaris Zijlstra woensdag tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting vragen om de onafhankelijkheid van universiteits- en hogeschoolmedia wettelijk vast te leggen.

Vorige week meldde het Algemeen Nijmeegs Studentenblad dat de redactie van het Nijmeegse universiteitsblad Vox werd gecensureerd. Een artikel waarin studenten hun mening gaven over het rapport dat de commissie wetenschappelijke integriteit opstelde over Roos Vonk, mocht niet worden gepubliceerd op het ‘online nieuwsplatform’ RUnieuws.

te triest
'Te triest voor woorden', vindt kamerlid Van Dijk, die behalve hoger onderwijs ook media in zijn portefeuille heeft. Hij vroeg Zijlstra voor de zomer ook al of de journalistieke onafhankelijkheid van universiteitbladen en hogeschoolkranten niet beter moest worden gewaarborgd. Toen werd de nieuwssite van de Radboud Universiteit achter een inlogpagina gezet. De bewindsman antwoordde toen dat dit de verantwoordelijkheid is van de instellingen zelf.

censuur
Van Dijk: 'Ik vraag me af hoe vaak er nog berichten over censuur naar buiten moeten komen, voordat we hier iets aan gaan doen. De houding van sommige bestuurders is totaal niet in overeenstemming met de persvrijheid en het kritische debat waarop universiteiten zich graag laten voorstaan.'

motie
Als Zijlstra niet enthousiast is, zal Van Dijk een motie indienen. 'Ik denk dat Zijlstra het griezelig vindt. De vraag is dan of de Tweede Kamer dit stapje durft te zetten. Ik denk dat de meeste partijen sympathie hebben voor de hogeschool- en universiteitsmedia en hoop dat ze nu willen doorpakken. Als overheid moeten we staan voor onafhankelijke journalistiek.'

HOP, Marijke de Vries

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to SP: 'Onafhankelijkheid instellingsbladen wettelijk vastleggen'

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top