Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten Maritiem Officier zeilen met De Eendracht

Gepubliceerd: 28 April 2011 • Leestijd: 1 minuten en 9 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een groep eerstejaarsstudenten van de opleiding Maritiem Officier (Marof) bevaart deze week voor de eerste keer zelfstandig het zeewater met de driemaster De Eendracht.

Opleidingsdirecteur Alco Weeke zeilt mee en geeft praktijkles, onder andere in ankeren, zeilen hijsen, manoeuvreren, liertraining en in de lichtenlijn van Scheveningen varen.

De Eendracht is bijna 60 meter lang, 13 meter breed, steekt 5 meter diep en valt in de categorie Tall Ships, de grootste zeilschepen van de wereld. De Eendracht is gebouwd om met onervaren (jonge) mensen de zee op te gaan, vandaar dat veiligheid voorop staat. Zo hoeft niemand bijvoorbeeld in de masten te klimmen. Alle zeilhandelingen vinden plaats vanaf het dek.  

'Voor de meeste studenten is het de eerste keer dat ze zelfstandig op zee varen, een hele ervaring dus. Het is vaak ook de eerste kennismaking met zeeziekte, alhoewel dat deze week wel zal zijn meegevallen in verband met het mooie weer', vertelt Marof-docent Werner van Pruissen.

Aan boord leren de studenten wat ze moeten doen in geval van nood. Als een schip in brand staat bijvoorbeeld. Via portofoons geven zij aan hun collega’s die benedendeks geblinddoekt ronddwalen de route door. ‘Een toch wel interessante ervaring’, vond een van hen. Een ander mogelijk noodgeval is Man Over Boord. De eerstejaars oefenen met een boei en de Williamson Turn (een manoeuvre om een overboord gevallen persoon snel op te pikken). Makkelijker op papier dan in de praktijk, is te lezen in het blog dat de studenten bijhielden.

Vanavond meren ze aan de Mullerpier of de Lloydkade aan. Dat was op het moment van schrijven nog niet bekend. Daarvóór is er nog een tussenstop in Vlaardingen waar de studenten met hun ouders worden verenigd. Ouders die dan nog een stukje mogen meevaren naar Rotterdam. Ook Profielen is daar bij. Kijk morgen dus weer op deze site.

Dorine van Namen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top