Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tweejarige hbo-opleidingen mogen blijven

Gepubliceerd: 23 December 2011 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Alle huidige associate-degreeprogramma’s mogen van staatssecretaris Zijlstra blijven bestaan. Als de tweejarige opleidingen niet goed lopen, zullen de hogescholen ze zelf wel opdoeken, verwacht hij.

Met dit standpunt wijkt Zijlstra af van een advies dat hij begin oktober in ontvangst nam. Daarin stond dat de Ad-opleidingen hun deuren zouden moeten sluiten als ze te weinig studenten trokken.

Paar studenten
Er zijn namelijk flinke populariteitsverschillen tussen de huidige 139 Ad-programma’s. Bij sommige staan maar een paar studenten ingeschreven. ‘Als blijkt dat de levensvatbaarheid twijfelachtig is, zou de betreffende Ad dus geen definitieve goedkeuring moeten krijgen’, vond de adviescommissie. ‘Een politieke keuze hierover is gewenst.’
Die keuze is er nu. Zijlstra laat het aan de hogescholen over. Zij kunnen ervaringen uitwisselen en uiteindelijk zelf beslissen welke Ad-programma’s wel en geen bestaansrecht hebben.

Experiment
De associate-degreeprogramma’s zijn gestart als experiment, als onderdeel van vierjarige bachelorprogramma’s in het hbo. Ze zijn bedoeld om mbo’ers en werkenden te verleiden tot verdere scholing: een tweejarige hbo-opleiding heeft een lagere drempel dan een vierjarige. Het is een manier om het aantal hoogopgeleiden in Nederland te vergroten.

Er lijkt behoefte aan, de studenten zijn tevreden, maar de opleidingen kampen nog wel met een gebrek aan naamsbekendheid. Ook daar wil Zijlstra iets aan doen. Volgend jaar zal hij dieper ingaan op de promotiestrategie voor het associate degree.

Vijftien procent
Vorig studiejaar volgden 3.270 studenten Ad-programma’s. Dat waren voor de helft werkenden. De helft van alle instromers had een mbo-diploma. Zijlstra wil dat deze aantallen flink groeien. In 2020 zou vijftien procent van de hbo-bachelorstudenten moeten instromen in Ad-programma’s van bekostigde en private hogescholen.

Zelfstandige opleiding
De Ad krijgt een zelfstandiger profiel binnen de bachelor dan aanvankelijk de beoogd. In plaats van het automatisch doorstroomrecht van de Ad’er naar de vervolgfase in de bachelor komt er een systeem van toelaatbaarheid. Daardoor zullen hogescholen beter in de markt zetten als zelfstandige opleiding, verwacht de staatssecretaris.
Nieuwe bekostigde Ad-programma’s mogen alleen worden gestart als bewezen is dat het werkveld daar behoefte aan heeft. Daarbij zal ook gekeken worden naar het bestaande aanbod van bedrijfsopleidingen.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top