Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

'Van drie TU Delft-studenten wil ik best verliezen'

Gepubliceerd: 23 June 2011 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Astrid van Marion is vorig jaar cum laude afgestudeerd bij de opleiding cmd (communicatie en multimedia design en inmiddels werkzaam als ontwerper. Morgen ontvangt ze in Arnhem een prijs voor haar scriptie.

Haar scriptie behoort niet tot de drie scripties die strijden om de Gerrit van der Veer scriptieprijs, maar de jury beloont Astrid desondanks voor haar werk. De scriptie is namelijk beoordeeld als beste hbo-scriptie op het gebied van Human Centred Interaction (HCI). 'De student heeft netjes en degelijk werk geleverd' aldus de jury over de scriptie die 'prettig geschreven' is. Onder de indruk is de jury van de 'Emotion Map' die Astrid samenstelde.

Maar wat is HCI precies? En wat een 'Emotion Map'?
Astrid: 'Bij HCI gaat het erom hoe je het gedrag, of in mijn geval emoties, van mensen centraal houdt bij design en techniek. In mijn scriptie heb ik uitgezocht hoe je een ontwerp aan kan laten sluiten op emoties van mensen. Dus hoe bijvoorbeeld een bepaalde vorm of kleur aansluit op die emotie en dat dan toepast op interactieve installaties in de publieke ruimte. Een bekend voorbeeld van zo'n interactieve installatie is de Moodwall van Urban Alliance in een tunnel in de Amsterdamse Bijlmer. Deze wall reageert op de aanwezigheid van mensen. In mijn onderzoek ging ik nog een stapje verder en ving ik met een webcam de emoties op van voorbijgangers en sloot ik met mijn ontwerp daarop aan. In de 'Emotion Map' heb ik richtlijnen gebundeld voor het gebruik van onder andere kleur, vorm en typografie zodat ontwerpers daarmee aan de slag kunnen'.

Wordt je 'Emotion Map' inmiddels gebruikt?
'Mijn onderzoek is gebruikt op schermen op de locatie Pieter de Hoochweg van de HR. Studenten die in de buurt van het scherm zijn worden gefilmd. Als het bijvoorbeeld tentamenperiode is en veel mensen zich verdrietig voelen, kan dat scherm daarop reageren.'

En ben je blij met de prijs?
'Ik heb verloren van drie TU Delft-studenten, nou dáár wil ik best van verliezen. En dankzij de Gerrit van der Veer-prijs heb ik ook meteen nieuwe connecties gekregen.'

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top