Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Veel problemen met DUO en Studielink

Gepubliceerd: 29 November 2011 • Leestijd: 0 minuten en 56 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Bij drie op de tien studenten gaat wel eens iets mis bij het doorgeven van een verhuizing, het aanvragen van studiefinanciering of het vervangen van een defecte ov-kaart. En die problemen blijken niet snel op te lossen.

Dat meldt actualiteitenrubriek EenVandaag op grond van een peiling onder tweeduizend studenten. Bijna één op de acht studenten is wel eens tijdelijk studiefinanciering misgelopen, bijvoorbeeld doordat het adres in de gemeentelijke basisadministratie niet overeenkwam met de gegevens in de systemen van de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Niet makkelijk
Studenten moeten zelf zorgen dat hun gegevens kloppen, maar volgens EenVandaag is het niet gemakkelijk om eventuele administratieve fouten op te lossen. Studenten klagen bijvoorbeeld dat DUO bij twijfel brieven stuurt naar het oude adres van de student, en niet naar het nieuwe, waardoor ze niet op tijd merken dat er iets mis is.

Slechte sites
Eén op de zeven studenten moet wel eens opdraaien voor reiskosten terwijl hun ov-chipkaart die had moeten dekken, bijvoorbeeld doordat een defecte kaart pas na weken of maanden wordt vervangen.
Volgens zo'n vier op de tien studenten zijn de websites van DUO (die doorverwijst naar de oude IB-Groep website) en Studielink slecht. Via die sites moeten studenten hun gegevens beheren en wijzigingen doorgeven. Bijna tachtig procent van de studenten zou zijn zaken het liefst bij één centraal studentenloket regelen.

Geschrokken
LSVb-voorzitter Pascal ten Have is niet verrast over de klachten, maar zegt geschrokken te zijn door het aantal studenten dat problemen ondervindt.
Voor de peiling ondervroeg EenVandaag studenten in haar jongerenpanel en leden van LSVb en ISO over hun ervaringen met Studielink en DUO.

HOP, Marijke de Vries

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top