Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

'Waar is de roze stift?'

Gepubliceerd: 14 April 2011 • Leestijd: 1 minuten en 55 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Bijna tweehonderd meiden struinden vandaag, op ‘Girlsday’, door de gangen van de locatie Academieplein. ‘Girlsday’ is een Europees initiatief om meisjes die op de middelbare school zitten enthousiast te maken voor technische opleidingen. Techniek Plaza had allerlei activiteiten voor de girls georganiseerd.

‘Ik weet nog niet wat ik wil worden maar in ieder geval niks met techniek’, roept een meisje naar haar groepsbegeleider die benieuwd is naar de toekomstplannen van haar leerlingen. De meisjes die naar de ‘Girlsday’ zijn gekomen zitten in het derde jaar van de havo en moeten dit jaar kiezen tussen profielen in de richtingen: economie, cultuur of techniek. 

Veluwe onder water
Een van de groepen meiden loopt richting een lokaal waar drie studentes watermanagement een workshop geven. Een belangrijke vraag bij opleiding watermanagment is hoe woningen beschermd kunnen worden tegen water. Daarom mogen de meiden vandaag een droomhuis ontwerpen dat op het water ligt.
Derdejaars student Nikeh Booister probeert uit te leggen wat je bij de opleiding watermanagement allemaal leert. ‘Waar denken jullie aan als je het woord water hoort?’, vraagt ze aan de scholieren. ‘Zwemmen’, wordt er lachend geroepen. Dat is niet waar de opleiding over gaat. Bij watermanagement leer je vooral hoe wij in Nederland ons tegen het water kunnen beschermen. ‘Als we geen dijken zouden hebben, zou Nederland tot aan de Veluwe onder water komen te liggen. Dat komt omdat ons hele land onder de zeespiegel ligt.’

Veel geld verdienen
Naast het belang van watermanagement zouden de aankomende studenten om nog een andere reden voor de opleiding kunnen kiezen, geeft derdejaars student Darja Tretjakova aan. Je kunt er namelijk veel geld mee verdienen. ‘Omdat er maar weinig mensen zijn die deze richting kiezen, zijn bedrijven heel erg blij met mensen zoals wij', aldus Darja.

Hartjes en roze stiften
De meiden gaan aan de slag. Op de vellen papier waar de waterwoningen op getekend moeten worden, staan vooral veel hartjes, zonnetjes en andere cartooneske figuren. Toch ontstaan er hier en daar wel huizen met een bootje voor de deur. Ook keren de windmolens, zonnepanelen en de groene daken terug in de door de meisjes ontworpen woningen.
De 'schaarste' aan roze stiften zorgt bij de meiden voor de nodige consternatie. 'Ik wil de roze', roept een meisje, waarna er nog drie roepen dat ze met een roze stift willen werken. Dat is lastig omdat er maar twee roze stiften zijn.

Parfum en hijskranen
Terwijl er geruzied wordt over stiften, zijn meiden in een ander lokaal parfum aan het maken. En weer ergens anders wordt een hijskraan gebouwd. Alle workshops worden gegeven door studenten of docenten van technische HR-opleidingen in opdracht van Techniek Plaza, een evenementenbureau van de HR dat in het leven is geroepen om scholieren kennis te laten maken met technische studies.

Na afloop van workshop vraagt Nikeh aan de meisjes of het uiteindelijk allemaal meeviel. Ze knikken instemmend en zijn tevreden met hun droomhuizen. Maar of ze ook een technische opleiding gaan volgen blijft de vraag.

Else Nugteren

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top