Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zijlstra wil rol Onderwijsinspectie versterken

Gepubliceerd: 28 April 2011 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Staatssecretaris Zijlstra wil de inspectie haar toezichthoudende rol in het hoger onderwijs teruggegeven, ten koste van accreditatieorganisatie NVAO. Er zit volgens hem nu te veel vrijblijvendheid in het systeem van kwaliteitszorg.

De liberale bewindsman schrijft dit in een eerste reactie op de vandaag gepubliceerde onderzoeken van de Onderwijsinspectie naar alternatieve afstudeertrajecten bij de Hogeschool Inholland en negen andere hogescholen.
Hij noemt het een ernstige zaak dat de waarde van het hbo-diploma ter discussie is komen te staan. Hij wil de bekostiging van onterecht verstrekte diploma's bij hogeschool Inholland terugvorderen en vraagt de NVAO de procedure in gang te zetten om de accreditatie van de betrokken opleidingen in te trekken.

Ernstige tekortkomingen
Van de negen andere hogescholen die de inspectie onderzocht, zijn bij vier opleidingen ernstige tekortkomingen geconstateerd. De NVAO moet uitsluitsel geven over het eindniveau en de toetsen van de opleidingen journalistiek (Windesheim), werktuigbouwkunde (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen), communicatie (Hogeschool Leiden) en het instituut voor communicatie en media (Hanzehogeschool).

'Vrijblijvendheid moet eruit'
Voor de toekomst van het hoger onderwijs noemt Zijlstra het cruciaal dat de gaten in het systeem gedicht worden. 'De vrijblijvendheid moet eruit. Onderwijsinstellingen hebben veel autonomie, maar daarbij hoort het nemen van verantwoordelijkheid en het afleggen van verantwoording.'
Ten eerste wil hij dat de accreditaties van opleidingen onderling beter vergelijkbaar worden, en ook onafhankelijker: 'Het kan niet meer zo zijn dat instellingen hun eigen visitatiecommissies samenstellen.'

Grotere rol inspectie
Ook wil hij de rol van de Inspectie in het hoger onderwijs groter maken: 'De wettelijke uitzondering dat de Inspectie niet toeziet op de kwaliteit van het hoger onderwijs moet vervallen.' Op basis van signalen en vooraf ingeschatte risico's zullen opleidingen vaker en sneller een inspecteur over de vloer krijgen.
Ten slotte wil hij de toetsing en examinering in het hoger onderwijs verbeteren, onder meer door de examencommissies onafhankelijker te maken.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top