Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Academische pabo: 'te ambitieuze' studenten?

Gepubliceerd: 27 June 2012 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Bij academische pabo's vallen twee keer zoveel eerstejaars uit als bij gewone pabo's. En wie overblijft is misschien wel te ambitieus voor een carrière als onderwijzer.

Basisschooldirecteuren zijn tevreden over de stagiairs van de academische pabo, blijkt uit een 'verkennend' onderzoek van het Arbeidsmarktplatform primair onderwijs. De studenten zijn beter onderlegd dan hun collega's van de reguliere pabo, hebben een hoger denkniveau en een analytische en kritische blik.

Doorgroeien
Deze zomer krijgen de eerste studenten van academische pabo's hun diploma. De meesten willen meteen aan een masteropleiding beginnen en pas daarna gaan lesgeven. Na een paar jaar voor de klas, hopen ze zich ook bezig te gaan houden met de onderwijskwaliteit, bijvoorbeeld als pedagoog of onderzoeker.

Maar de schoolleiders weten niet of ze de afgestudeerden überhaupt een baan kunnen geven, laat staan dat ze bij hen kunnen doorgroeien naar hogere functies. Sommige scholen moeten de komende jaren namelijk flink bezuinigen.

De schooldirecteuren betwijfelen of ze de universitair geschoolde onderwijzers genoeg uitdaging kunnen bieden en vragen zich hardop af “of deze studenten wel in het onderwijs gaan werken”. Ze vermoeden dat veel afgestudeerden de voorkeur zullen geven aan een baan bij een schoolbegeleidingsdienst of een bedrijf dat lesmethoden ontwikkelt.

Te zwaar
De academische pabo is een combinatie van een hbo-opleiding tot leraar basisonderwijs en een universitaire bacheloropleiding pedagogiek of onderwijskunde. In de programma's is meer aandacht voor wetenschappelijke inzichten en onderzoeksvaardigheden dan op de reguliere pabo. Ook de Hogeschool Rotterdam is dit collegejaar samen met de Erasmus Universiteit een academische pabo begonnen.

De opleidingen selecteren hun studenten aan de poort. Toch gooit veertig procent van de eerstejaars aan de academische pabo het bijltje erbij neer. De studenten vinden het programma meestal te zwaar en stappen dan over naar bijvoorbeeld een gewone pabo, of naar een studie onderwijskunde of pedagogiek. Bij de reguliere pabo is de uitval iets minder dan twintig procent.

De komende jaren studeren ongeveer zeshonderd leraren af aan de academische pabo.

Achttien pabo's bieden op dit moment een academische variant aan. Ze werken samen met universiteiten en dat verloopt volgens de onderzoekers “niet altijd even soepel”: er zijn wel eens problemen met het afstemmen van studiepunten en opdrachten en er heersen cultuurverschillen.

HOP, Marijke de Vries

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top