Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Adios, studiefinanciering?

Gepubliceerd: 9 January 2012 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Blogs

Eigenlijk heeft Kilian Drewel de basisbeurs helemaal niet nodig. De tweedejaars student CDM (communicatie, specialisatie digitale media) op de Hogeschool Rotterdam vertelt vandaag in zijn blog waarom.

“Het kabinet overweegt om studiefinanciering af te schaffen. Studiefinanciering zou volgens de regerende partijen niet langer een zekerheid moeten zijn. Bezuinigen op studiefinanciering levert in totaal 800 miljoen op. Is het erg als we de studiefinanciering straks in moeten leveren?
In eerste instantie denk ik van niet. Studiefinanciering is prachtig, maar ik besteed het meestal niet aan schoolzaken. Af en toe koop ik er een schoolboek van, maar dan houd ik alsnog wat over van de €95 die ik maandelijks krijg.

Zakgeld
Ik zit in de gelukkige positie dat mijn ouders mijn schoolgeld betalen, dat ik nog thuis woon en dat studiefinanciering dus een leuk extraatje is. Ik drink biertjes, ga een keer naar de bios en koop een broek van de studiefinanciering. Het is zakgeld van de overheid. Ben ik natuurlijk erg blij mee maar ik heb het eigenlijk niet nodig.

Krokodillentranen
Helaas ben ik niet de enige profiteur van dit systeem. Met mij zijn er nog veel meer studenten die vrijwel geen kosten hebben aan school. Pa en ma betalen alles en zoonlief heeft, dankzij studiefinanciering, genoeg geld om zichzelf iedere donderdagavond te bezatten. De vrijdagochtend op school heeft meestal geen prioriteit voor die studenten. Ik zal niet al te veel treuren als ik geen studiefinanciering meer krijg, maar ik verwacht dat er binnen deze groep een hoop krokodillentranen vallen.

Presteren
De echte tranen zullen we tegenkomen bij studenten die wel zelf het schoolgeld betalen. Vaak zijn dit harde werkers die daadwerkelijk iets willen bereiken met school. Je gaat school meer waarderen als je er zelf voor moet dokken. Kwam ik zelf ook achter toen ik laatst mijn ov-chipkaart kwijt was.

Gemotiveerd
Het is jammer dat juist deze groep de klappen vangt als de plannen door zullen gaan. Ik zit liever met een paar gemotiveerde studenten in de klas dan met een paar feestbeesten die geen zin hebben om te presteren.

Als dat betekent dat ik mijn studiefinanciering moet inleveren, dan moet het maar. We're in this shit together, dus samen kunnen we er wel uitklimmen. Nu maar hopen dat ons kabinet dit ook in de gaten heeft.

Wat vind jij? Kom jij in de problemen als studiefinanciering verdwijnt of maakt het je niet zoveel uit?”

Kilian

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top