Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Alles snor?

Gepubliceerd: 18 December 2012 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Snorren. Ze waren overal te zien op het ‘Alles Snor’ mode-event in Rotterdam-Noord en verwijzen naar de kenmerkende snorren van gastarbeiders uit de jaren zeventig. Ruim  150 buurtbewoners, studenten en vrienden kwamen afgelopen woensdag op het event af.

DSC_0399 Al vierhonderd jaar handelen Nederland en Turkije met elkaar. Daarom bedacht multicultureel platform Kosmopolis een project voor vierdejaarsstudenten van de minor ‘verbinden door cultuureducatie’. Het doel? De buurtbewoners van Rotterdam-Noord met elkaar verbinden door culturele activiteiten en door verhalen te delen over de gastarbeiders van vroeger. De leidraad voor de opdracht was de fotoserie over gastarbeiders van fotograaf Robert de Hartogh. Door bewoners in contact te brengen met elkaar en met de vele kunstenaars en ondernemers die de buurt rijk is, moesten de studenten ervoor zorgen dat er een duurzame band zou ontstaan.

Hippe mannen
‘We zijn in groepjes Rotterdam-Noord ingegaan en hebben in totaal zo`n honderd mensen gevraagd naar hun verhalen over vroeger. Niet iedereen wilde meewerken, maar uiteindelijk hadden we toch enkele tientallen mensen die enthousiast waren’, vertelt Miranda Dits, vierdejaarsstudent sph (sociaal pedagogische hulpverlening). ‘We hebben zelf gekozen voor het onderliggende thema mode. Mode verbindt mensen. Iedereen drukt zich uit door middel van kleding, en dat geldt natuurlijk ook voor de gastarbeiders. Nu worden ze gezien als allochtonen, terwijl het vroeger modebewuste, hippe mannen waren.’

Dierbare doosjes
Samen met de kunstenaars organiseerden de studenten allerlei workshops zodat bewoners hun verhalen met elkaar konden delen. ‘We hadden bijvoorbeeld een workshop ‘dierbare doosjes’. Vrouwen konden foto`s en spulletjes in een doosje doen en daar iets over vertellen. Het waren verhalen uit de tijd dat hun mannen al in Nederland werkten. De vrouwen zaten de hele tijd te giechelen. Toen ik vroeg wat er was, vertelde een van hen dat haar man in die tijd een ansichtkaart had gestuurd waarin hij liet weten een vrouw te hebben gevonden voor hun zoon. Het jongetje was toen twee jaar oud’, vertelt vierdejaars Lois Timmermans lachend.

Alles snor?
Ter afsluiting van de workshops besloten de studenten een mode-event te organiseren. ‘We hebben de naam Alles Snor? bedacht omdat het verwijst naar de snorren van de gastarbeiders uit die tijd en omdat het een bekende Rotterdamse uitspraak is’, aldus Miranda.
Modellen liepen in kleding die buurtbewoners met ontwerpers hebben gemaakt en ‘droegen’ daarbij een getekende snor op het gezicht.  Er was een barbier die de baarden en snorren van mannen bijwerkte en ’s avonds was er een theaterdebat.

‘We zijn heel tevreden’, vertelt minorcoördinator Marianne Lindhout. ‘We hebben veel bezoekers gehad. Toch zeker ruim honderdvijftig. Ik denk echt dat we iets unieks en nieuws hebben neergezet.’

De studenten werden begeleid door Kosmopolis, de docenten en social designer Cindy van der Bremen.

Natascha Ossewaarde

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top