Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bijna niemand weet wat functiemix is

Gepubliceerd: 26 January 2012 • Leestijd: 0 minuten en 58 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hoeveel hbo-docenten er naar hogere loonschalen moeten promoveren? Die vraag houdt maar weinig mensen bezig in het hbo. De landelijke afspraken over de 'functiemix' zijn zo goed als onbekend in het hbo.

Slechts dertien procent van alle docenten weet iets over de nieuwe functiemix binnen hogescholen, waarin staat hoeveel docenten er in de hoogste loonschalen terecht moeten komen. Zelfs van de personeelsleden in de medezeggenschapsraad is maar een kwart op de hoogte.

Schalen 13, 12 en 11
Dit blijkt uit een rapport dat het ministerie van OCW heeft laten schrijven door SEO Economisch Onderzoek. In een enquête is docenten en managers gevraagd naar de functiemix op hun hogeschool.
Dit jaar zou één op de tien docenten in loonschaal dertien moeten zitten. Veertig procent zou dan in schaal twaalf werken en nog eens veertig procent in schaal elf. De schalen daaronder zouden een uitzondering moeten worden.

'Hogeschooloverstijgend' werk
Die streefcijfers zullen waarschijnlijk niet worden gehaald. Volgens de laatste cijfers, van oktober 2010, zat slechts 4,5 procent van de docenten in schaal dertien. Het heeft tijd nodig, menen de onderzoekers, omdat de functies in die loonschalen niet gangbaar waren. Hogescholen kijken vooral of docenten 'hogeschooloverstijgend' werk verrichten of onderzoek doen op hoog niveau, maar dat is voor de directe leidinggevenden moeilijk te beoordelen. 'Managers hebben er bovendien soms moeite mee dat het loonniveau in schaal 13 min of meer gelijk is aan wat zij zelf krijgen', aldus de onderzoekers.

26 miljoen euro
Afspraken over de functiemix aan hogescholen zijn in 2008 gemaakt onder het vorige kabinet, dat de positie van leerkrachten wilde versterken. Het meeste geld ging naar het basis- en voortgezet onderwijs, maar ook de hogescholen kregen er 26 miljoen euro voor.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top