Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

CDA komt met alternatief voor langstudeerboete

Gepubliceerd: 31 August 2012 • Leestijd: 0 minuten en 58 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het CDA wil de basisbeurs behouden, maar de regels strenger maken. Studenten die in een willekeurig collegejaar te weinig punten halen, moeten de beurs terugbetalen.

Wie studiefinanciering ontvangt moet volgens de huidige regels binnen tien jaar zijn diploma behalen. Lukt dat niet, dan moeten basisbeurs en ov-kaart aan de overheid worden terugbetaald. Dat kan wel wat strenger, vindt het CDA. 'Het is belangrijk dat studenten het tempo erin houden, de arbeidsmarkt heeft afgestudeerden hard nodig', zegt Kamerlid Sander de Rouwe.

BSA
Studenten die een keer een onvoldoende halen, hoeven de basisbeurs niet meteen in te leveren, benadrukt hij. Studenten kunnen tegenslag hebben en ze mogen ook best wat tijd nemen voor hun studie. 'We denken erover om bij de regels van het bindende studieadvies in het eerste jaar aan te sluiten.

Hoeveel punten studenten jaarlijks moeten halen – dertig, veertig, vijftig ects? – heeft het CDA nog niet vastgesteld. Het idee is door het Centraal Plan Bureau al meegenomen in de doorrekeningen van het verkiezingsprogramma en moet zo'n 300 miljoen euro per jaar opleveren.

'Gewoonstudeerboete'
Het CDA keerde zich eerder deze maand tijdens een verkiezingsdebat in Utrecht tegen de langstudeerboete. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de boete kwijt, maar over het alternatief lopen de politieke standpunten uiteen. PvdA, VVD, D66 en GroenLinks willen de basisbeurs afschaffen, maar CDA, SP en de ChristenUnie niet.

De jongerenafdeling van het CDA is vandaag met een petitie gestart onder het motto 'handen af van de stufi'. Een leenstelsel is volgens het CDJA een 'gewoonstudeerboete'. De jongeren willen de petitie op 20 september aanbieden aan de Tweede Kamer.

HOP, Marijke de Vries

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top