Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cmr waarschuwt voor te veel herkansingen

Gepubliceerd: 27 November 2012 • Leestijd: 0 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten krijgen te veel herkansingen voor tentamens. Het is geen praktijk bij alle opleidingen maar de centrale medezeggenschapsraad (cmr) maakt zich er zorgen over. Het komt het hbo-niveau niet ten goede, denkt de raad.

Met het organiseren van summerschools en autumnschools, onderwijs waaraan ook een tentamen is gekoppeld, is het aantal tentamenmogelijkheden de afgelopen jaren vergroot. Gunstig voor de student maar de cmr zet er vraagtekens bij. Bij een groot aantal herkansingsmogelijkheden denken studenten te makkelijk over hun (eerste ) tentamen, schetste studentlid Barbara Struijk deze week in de cmr-vergadering.  ‘Er zijn studenten die het eerste tentamen vaak als proef zien; zonder extra te studeren kijken ze hoe het gaat en wat voor vragen er worden gesteld.’ Het hertentamen wordt dan pas serieus aangepakt. ‘En de summercourse wordt als herkansing gezien’, aldus Struijk. ‘Misschien moet je als hogeschool besluiten dat een student bij een eerste tentamen al een minimum aantal punten moet halen.’

Summercourse zonder onderwijs
Collegebestuurder Jan Roelof ziet vooralsnog geen directe relatie tussen het aantal herkansingen en het hbo-niveau. De examencommissies zien toe op de kwaliteit van de afzonderlijke tentamens. Bovendien is het opnieuw aanbieden van een oud tentamen uit den boze, werd vorige maand nog eens benadrukt.  Roelof vindt het in elk geval kwalijk dat er summercourses worden georganiseerd waar geen onderwijs wordt aangeboden, maar alleen een tentamenmogelijkheid. ‘Dat is niet de bedoeling, daar gaan we naar kijken’, reageerde Roelof op het relaas van Tiemen de Uil (MER bedrijfskunde-student en cmr-lid) over summercourses van zijn instituut waarbij alleen tentamens worden afgenomen zonder dat daar onderwijs aan vooraf is gegaan.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top