Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Collegegeld mag fors omhoog van CDA

Gepubliceerd: 27 August 2012 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het CDA verzet zich tegen het afschaffen van de basisbeurs, maar laat universiteiten en hogescholen de vrijheid om het collegegeld te verhogen. Ook andere partijen hebben nog verrassingen in petto, blijkt uit de CPB-berekeningen.

Bezuinigingen springen vandaag als duveltjes uit doosjes, nu het Centraal Planbureau de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s bekend heeft gemaakt. Veel partijen hielden in hun verkiezingsprogramma de kaarten nog tegen de borst.

Hogescholen gekort
Vooral het CDA valt op. De partij wil de langstudeerboete inderdaad terugdraaien, maar niet de bijbehorende korting op hogescholen en universiteiten van 140 miljoen euro per jaar. De instellingen zullen het dus met minder geld moeten rooien. Daar komt nog een algemene bezuiniging van honderd miljoen bovenop.

Maar de christendemocraten hebben iets bedacht om de pijn bij de instellingen te verzachten: die mogen voortaan zelf weten hoeveel collegegeld ze heffen. Het collegegeld kan dus flink omhoog, als het aan het CDA ligt.

Lager collegegeld
Als GroenLinks het voor het zeggen krijgt, zal het collegegeld juist dalen naar 1.250 euro. Bovendien gaat dan de aanvullende beurs met honderd euro omhoog. Daar staat tegenover dat studenten hun basisbeurs verliezen, wat de schatkist op termijn achthonderd miljoen euro oplevert.

VVD en PvdA treffen de student harder: ze willen de basisbeurs afschaffen zonder het collegegeld te verlagen. Bovendien snoepen ze meteen iets van de winst af. Tegenover de eerste opbrengst van honderd miljoen (in 2017) staat een algemene korting op het hoger onderwijs van eveneens honderd miljoen euro.

Extra masterjaar
Ook D66 wil een leenstelsel invoeren, maar heeft geen algemene korting in het vooruitzicht gesteld. De partij wil verder het instellingscollegegeld voor tweede studies afschaffen en masterstudies een jaar extra geven.

De Socialistische Partij pompt bijna alleen maar extra geld in het hoger onderwijs en bezuinigt er nauwelijks op. De partij besteedt honderd miljoen euro aan het uitbreiden van het aantal contacturen en veertig miljoen aan een hogere aanvullende beurs. Daar staat slechts een bezuiniging op hbo-onderzoek van honderd miljoen tegenover.

Kunstopleidingen de dupe
Opvallend is ook dat zoveel partijen de kunstopleidingen willen afknijpen. Door nog scherper te selecteren en minder studenten toe te laten, moeten die met honderd miljoen euro minder rondkomen, vinden PvdA, PVV, CDA en ChristenUnie.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top