Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Crisis tempert ambities en eisen hoogopgeleiden’

Gepubliceerd: 30 May 2012 • Leestijd: 1 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De crisis tempert de ambities en eisen van hoogopgeleide werknemers. Ze verdienen minder, zijn bescheidener in hun salariswensen en somberder over de arbeidsmarkt dan in 2011.

Uit het Intermediair Imago Onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction onder vierduizend hoogopgeleiden blijkt dat de hoogopgeleiden met maximaal tien jaar werkervaring minder verdienen dan vorig jaar. Slechts elf procent verdient meer dan 45.000 euro per jaar, dat was vorig jaar nog 27 procent. Die percentages zijn niet een-op-een vergelijkbaar, omdat het onderzoek vorig jaar door een ander bureau is uitgevoerd met een ander panel. Niettemin menen de betrokken onderzoekers dat wel degelijk de conclusie kan worden getrokken dat minder jonge hoogopgeleiden een dergelijk goed salaris verdienen.

Sprong omhoog
De jonge hoogopgeleiden die van baan wisselen, gaan niet langer met een sprong omhoog, maar accepteren eerder een gelijk of zelfs lager salaris. Door de crisis hebben zij hun salarisverwachtingen bijgesteld. 37 procent van de hoogopgeleiden met maximaal tien jaar werkervaring vindt een salaris van 45.000 euro of hoger ‘passend’ bij een volgende functie. In 2011 vond nog 48 procent van de ondervraagden een dergelijk salaris passend.

Storm uitzitten
Hoogopgeleiden lijken de storm te willen uitzitten en hopen bij hun huidige baan te blijven. De werknemers zeggen zich wel onzeker te voelen over het behouden van hun baan. Zeventien procent van de hbo’ers verwacht misschien of zeker zijn baan te zullen verliezen in het komende jaar. Dat is iets minder dan de twintig procent van de mensen met een universitaire achtergrond.

Hypotheek en vakantie
In deze crisistijd voelen meer hoogopgeleide mannen zich zeker van hun baan (40 procent) dan vrouwen (33 procent). Mocht het baanverlies er dan toch komen, dan vrezen mannen vooral dat ze de hypotheek niet kunnen betalen, terwijl vrouwen in dat geval verwachten minder op vakantie te gaan.

Bron: Intermediair Imago Onderzoek 2012, onderzoeksbureau Motivaction

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top