Andrei Vreeling studeert bedrijfskunde MER. Voor Profielen blogt hij over zijn leven als student. Deze keer prijst hij de koffie-app van de hogeschool. Of toch niet?
Enkele weken geleden kondigde de Hogeschool Rotterdam met trots de koffie-app aan. Bij registratie kreeg je al meteen een gratis kop koffie. Enigszins een wanhoopspoging om studenten enthousiast te krijgen om binnen de gebouwen op defecten, troep en overige misstanden te letten.
Begrijp mij niet verkeerd, ik vind het een goede actie van de HR. Ze proberen op deze manier een positieve insteek te vinden om problemen op te lossen, ze proberen een ‘wij’ te maken onder de studenten. Een ‘wij’ dat sociologisch gezien al een interessant vraagstuk is deze tijd. Enfin, daar wilde ik het niet over hebben.
Bij mij rijst er één vraag: waar ligt de grens? In theorie is het mogelijk om vanuit verschillende perspectieven een foto te maken van een overvolle prullenbak en deze één keer in de twee weken op te sturen. Vervolgens krijg je dan voor diezelfde prullenbak meerdere punten. Ofwel: meer koffie.
Het lijkt de ideale manier om te oefenen met frauderen. Ik heb er nu een hacker op zitten. Hij gaat kijken of de app te breken is. Of het mogelijk is meerdere punten te krijgen voor nop. Misschien ligt hier de grens wel, het opdracht geven om te kijken of iets wel echt te gebruiken is. Mochten jullie mij één dezer dagen zien met drie dienbladen vol met koffie, dan is het hacken gelukt.
Andrei Vreeling
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Opdracht geven tot Hacking is strafbaar gesteld… Dank voor je bekentenis
Ik lees nergens een bekentenis. 😉 Ik lees alleen de vraag of iets mogelijk is. Wat er staat is niet wat is natuurlijk. Dingen te letterlijk nemen is ook altijd een kunst, dat blijkt in de hedendaags maatschappij maar al te goed.
“Een ‘wij’ dat sociologisch gezien al een interessant vraagstuk is deze tijd. Enfin, daar wilde ik het niet over hebben.”
@Andrei
Jammer dat je het daar net niet over wilde hebben, want hem zonder toelichting poneren vind ik een beetje gratuite manier om diepgang te fingeren in je betoog. Misschien dat je er in je volgende blogje wat dieper op in kan gaan.
On topic: het is de ov-chipkaart niet, vind je het echt de moeite om dit te hacken?
@Madeleine Willemse;
Ik wil kijken naar in hoeverre zo’n systeem ook daadwerkelijk betrouwbaar is. Aangezien de HR ook ICT studies aanbied is het natuurlijk wel interessant om te kijken hoe veilig het is en of er überhaupt een manier is om te hacken. Want naast een lek kan er dus ook een financiële schade uit voortkomen als een slimme student het hackt.
Het hacken is niet mijn doel, mijn doel is de vraag neerleggen of wij als studenten en werknemer van de HR wel klakkeloos gebruik moeten maken van zo’n app.
Overigens ondersteun ik volledig de gedachte achter de app.
Verder, ik ga in mijn volgende column speciaal in op het sociologische vraagstuk, volledig met literatuur verwijzingen. Ik vraag je wel daar nog even op te wachten, het teruglezen kost mij ook wat tijd.
@Andrei
Ok, fair enough.
Ik kijk uit naar je volgende column 😉