Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Een I-lab volgen én doorstuderen, dat wringt

Gepubliceerd: 16 March 2012 • Leestijd: 2 minuten en 11 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Je studie gaat je makkelijk af en je wil graag een I-lab volgen. Voor student Barbara Struijk was dit niet mogelijk. Zij wil in haar vierde jaar een doorstroomminor volgen voor een vervolgstudie aan de universiteit. Daardoor is ze niet in de gelegenheid een I-lab te doen. En Barbara is niet de enige.

Wat is er aan de hand? Barbara is derdejaars ruimtelijke ordening en planologie (ROP) en wil na het hbo planologie gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daarvoor moet ze aan de UvA een doorstroomminor volgen. Dat wil ze in haar vierde hbo-jaar doen, waardoor ze niet in de gelegenheid is om ook een I-lab (innovation-lab) te volgen. Terwijl het honoursprogramma, waar zo'n I-lab deel van uitmaakt, je wel een extra aantekening oplevert op je diploma; je mag jezelf dan 'excellente professional' noemen.
Barbara: 'In het I-lab leer je onder andere allerlei managementachtige dingen en het is gericht op samenwerken. Geweldig om dat op je cv te hebben, en ik wilde sowieso het honoursprogramma gaan doen. Maar zonder een I-lab kan dat niet.'

'Zó zonde'
Geen honoursprogramma dus voor Barbara, en tien andere potentieel geïnteresseerde studiegenoten haakten inmiddels ook af. Omdat ze hoorde dat het probleem zich ook bij andere instituten voordoet, kaartte Barbara het vorige week aan bij de studentengeleding van de centrale medezeggenschapsraad, waar ze sinds kort deel van uitmaakt. Aanstaande maandag staat het onderwerp op de agenda van de centrale raad. Barbara: 'Het is gewoon zó zonde. Iedereen wil het graag, maar het kan niet.'

Ook als je naar de Academie van Bouwkunst wil, een van de masteropleidingen van de Hogeschool Rotterdam, kun je beter niet voor een I-lab kiezen, benadrukt Barbara. 'Daarvoor moet je de minor stedenbouw volgen, en dat is geen I-lab. Dit is het grootste probleem bij de andere tien studenten.'

Versterken beroepsprofessionaliteit
Johan Sevenhuijsen, op de HR directeur concernstrategie, kent het probleem. 'Het klopt, en het is jammer voor de betreffende student. Maar het is haar keuze. Je kunt die doorstroomminor ook na je hbo-studie gaan volgen. Wij leiden op voor een hbo-diploma.' Het honoursprogramma is ook niet bedoeld om meer studenten naar de universiteiten te helpen, maar juist om hun beroepsprofessionaliteit te versterken. 'We zijn tenslotte een hogeschool met beroepsopleidingen', stelt Ron Weerheijm, nu verantwoordelijk voor het honoursprogramma bij IBB (Instituut voor Bouw- en Bedrijfskunde) en vanaf komende maand 'programmamanager honours' voor de hele hogeschool.

Samenwerken is de kern
Sevenhuijsen en Weerheijm geven beiden wel aan dat er wordt bekeken of het honoursprogramma met de doorstroomminor te verenigen is. Weerheijm: 'Maar het waardevolle van het I-lab, het multidisciplinair samenwerken, moet in een aangepaste variant wel aanwezig zijn. Dat is de kern, eigenlijk ook van het honoursprogramma. Studenten erkennen dat ook als ze het afgerond hebben. Gelukkig mogen we nog experimenteren, dus is het denkbaar om samen met de opleiding en/of de universiteit te kijken wat er mogelijk is.'

Academie van Bouwkunst
En als het dan echt niet past moet de student inderdaad kiezen. Weerheijm: 'Dus de doorstroomminor binnen het hbo-programma volgen of erna, zodat je ruimte hebt om het I-lab, en dus het honoursprogramma, te volgen.' Maar bij de doorstroom naar de Academie van Bouwkunst lukt dat inderdaad niet, geeft Weerheijm toe. Weerheijm: 'Die doorstroomminoren vallen binnen het aanbod van IBB. Daar zou dus naar een andere mogelijkheid gezocht moeten worden.

Jos van Nierop

In een I-lab werkt de student samen met collega-studenten, ook van andere opleidingen, aan complexe vraagstukken uit de beroepspraktijk. Van deelnemers wordt motivatie en doorzettingsvermogen verwacht. Op 23 april is er voor geïnteresseerde studenten een informatiebijeenkomst over de I-labs.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top