Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Gouden tips voor buitenlandstage

Gepubliceerd: 2 January 2012 • Leestijd: 3 minuten en 26 seconden • Blogs

Kevin Huizer, derdejaars student commerciële economie, loopt stage in New Jersey, net aan de overkant van New York City. Vandaag bericht hij voor het laatst over zijn ervaringen. Met tips voor degenen die ook op buitenlandstage willen.

Mijn laatste week alweer! Alles is gigantisch snel voorbij gegaan. Nu ik erop terugkijk zou ik een aantal dingen anders doen maar zijn er ook een hoop dingen waar ik profijt van heb gehad. Mocht je eraan denken om stage te gaan lopen in het buitenland, dan staan hieronder vijf situaties waar ik mee heb geworsteld en nog eens tien gouden tips. Zo wordt jouw buitenlandstage gegarandeerd een succes!

Gebruik je netwerk
Situatie 1: Voor een stageplek ben je twee weken bezig met in het wilde weg mailtjes sturen naar multinationals en bedrijven die je vindt op het internet. Conclusie: dit werkt niet. Zonde van je tijd en je hebt geen idee waar je terecht komt.
Niet doen: Een stagebemiddelingsbureau inschakelen. Deze partijen zien je vaak als een zak met geld. Het enige dat zij doen is een mailtje sturen naar een bedrijf in het buitenland.
Wel doen: Maak gebruik van je netwerk! Een netwerk is iedereen die je kent, dus ook de vriendin van je moeder die bij Unilever werkt of een van je docenten. Vraag alleen om een introductie en doe een follow-up door middel van een telefoontje. Mailen is dan misschien wel heel erg 21e eeuw, maar bellen blijft persoonlijker.

Visa via Nuffic
Situatie 2: Je wilt graag naar een land, maar het regelen van een visum is erg moeilijk.
Niet doen: Er vanuit gaan dat een toeristenvisum wel voldoende is. De kans dat je wordt gecontroleerd is klein, maar wel aanwezig. En ja, wat moet je dan doen?
Wel doen: Kijk op de website van Nuffic (www.nuffic.nl). Zij bieden ondersteuning voor (studenten)visa naar veel landen. Kost wat, maar dan heb je ook wat!

Huur auto of scooter
Situatie 3: Je gaat werken in een dunbevolkt gebied of ergens net buiten een grote stad. Hoe kom je op je werk?
Niet doen: Ervan uitgaan dat het openbaar vervoer overal zo goed is als in Nederland.
Wel doen: Informeer bij je stagebedrijf over manieren om op je werk te komen en overweeg om een auto, scooter of een ander vervoersmiddel te kopen of te huren.

Niet elke dag Skypen met thuis
Situatie 4: Je vrienden en familie missen je natuurlijk heel erg. Het liefst willen ze elke dag wel met je Skypen.
Niet doen: Eraan toegeven! Hoe erg je je vrienden of familie (of andersom) ook mist, het kost veel tijd. Tijd waarin je ook dingen had kunnen ontdekken in het land waar je verblijft.
Wel doen: Een vaste tijd, één (maximaal twee) keer per week. Dit vermindert eventuele heimwee en houdt je hoofd bij waar je bent en niet bij wat er gebeurt in Nederland.

Vertel over de windmolens
Situatie 5: Mensen die je ontmoet vragen geïnteresseerd wat er allemaal in Nederland te beleven valt.
Niet doen: Uhu, eigenlijk helemaal niks. We hebben legaal wiet, Heineken en de Wallen.. en dat is het wel.
Wel doen: Zorg dat je een praatje klaar hebt! Je zult vast meer mensen ontmoeten die geïnteresseerd zijn in waar je vandaan komt. Vertel ze over de grachten in Amsterdam, de windmolens (ja, zo uniek zijn ze echt!), onze beroemde schilders, de Nederlandse snackcultuur, Koninginnedag en Sinterklaas.

TIEN GOUDEN TIPS

1. Introduceer je collega's en buitenlandse vrienden aan een Nederlandse lekkernij, zoals stroopwafels en een 'prakkie'. Vraag daarna of ze jou misschien mee willen nemen om typisch voedsel te proberen.

2. Het land waar je naartoe gaat, heeft vaak veel meer te bieden dan alleen de regio of stad waar je verblijft. Boek vliegtickets of huur een auto en ga op pad!

3. Voel je je al snel alleen? Probeer dan een klasgenoot of vriend(in) over te halen met je mee te gaan. Zo niet: ga alleen op avontuur om het land en de cultuur optimaal te leren kennen.

4. Vraag je ouders of vrienden om te komen. Je kunt dan niet alleen lekker bijkletsen en leuke dingen doen, maar je kunt ze ook introduceren aan alles wat je hebt meegemaakt!

5. Maak een blog aan waarop je al je ervaringen deelt. Je zult versteld staan hoeveel mensen dit ook daadwerkelijk lezen!

6. Houd je blog up-to-date, zelfs als het na een tijdje lijkt te gaan vervelen.

7. Duik het nachtleven in. Het maakt niet uit waar je gaat. Clubs, bars en discotheken zijn de uitgelezen plekken om nieuwe contacten op te doen.

8. Blijf actief. Als je lange tijd niet sport, word je lui. Bovendien kan een potje basketbal of een bezoek aan de lokale fitness je leuke contacten opleveren.

9. Iedere ochtend als je de deur uitstapt om naar je werk te gaan, geniet dan even van het moment. Kijk naar de gebouwen, de bomen, de zon en de lucht. Je hebt hier hard voor gewerkt en voor je het weet is het voorbij. Geniet er van!

10. Vraag! Heb je een keer geen zin om te koken? Wil je graag naar een sportevenement? Vraag het! Je collega's, mensen die je hebt ontmoet. Je zult versteld staan hoeveel mensen je graag willen meenemen om je nieuwe dingen te laten zien.

Dit is mijn laatste blog over mijn vier maanden stage in de Verenigde Staten. Iedereen bedankt voor het lezen en mocht je met vragen zitten: gebruik de reageermogelijkheid hieronder!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top