Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoe pedagogisch is een taakstraf?

Gepubliceerd: 6 September 2012 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Tijdens de opening van het nieuwe hogeschooljaar werden er gisteren twee belangrijke prijzen uitgereikt: één voor het meest duurzame en één voor het meest innovatieve studentenproject.

De winnaars in de categorie Onderwijsinnovatie zijn Angel Baegen, Iris Boender en Hannah Wesdorp van de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening. In opdracht van de Raad voor de Kinderbescherming deden zij onderzoek naar de manier waarop pedagogische doelen zijn verwerkt in een eindrapport van een taakstrafproces. Een taakstraf moet immers niet alleen een vergeldend zijn, maar ook een pedagogisch karakter hebben.

Wat leert de delinquent?
In de praktijk blijkt echter dat de Raad voor de Kinderbescherming door diverse oorzaken onvoldoende toekomt aan met name dat pedagogisch element. Wat heeft de delinquent van de straf geleerd en wat heeft hij nog nodig? De studenten hebben een model ontwikkeld voor het eindgesprek bij het taakstrafproces. Dat model is in heel Nederland toepasbaar. Ook maakten de studenten een handleiding voor begeleiders, ouders en de jongeren zelf.

Stedelijke hitte
De RCI-duurzaamheidprijs is gewonnen door Leander Timmer en Peter Visser, studenten ruimtelijke ordening en planologie. Zij spitsten zich toe op stedelijke hitte, die ervoor zorgt dat meer mensen overlijden én de arbeidsproductiviteit lager is dan normaal. Met het onderzoek 'Heat the City' heeft het duo een methode gevonden om hittestress in een wijk of stadsdeel te voorspellen en om het effect van stedelijke hitte in cijfers uit te drukken. Leander en Peter hadden de prijs niet helemaal zien aankomen. Leander: 'Op een gegeven moment hoor je dat je bij de laatste twee zit, en dan begint het er wel een beetje op te lijken. Maar je kan natuurlijk niets verwachten. We zijn er heel erg blij mee!'

Racefiets
Alle studenten wonnen 2500 euro. Peter: 'Ik koop sowieso een racefiets.' Leander wil het geld deels spenderen aan een volgende studie. De jury liet weten juist dit project te hebben gekozen omdat het uitblonk in duurzaamheid, aanspreekbaarheid en toepasbaarheid. Hitte in de stad is vooral met de klimaatveranderingen in het achterhoofd een zeer actueel onderwerp; de gemeente Rotterdam heeft inmiddels ook aangegeven met het plan aan de slag te gaan.

Alice Boothby

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top