Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogescholen maken toch prestatieplannen

Gepubliceerd: 23 April 2012 • Leestijd: 0 minuten en 58 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ook al staan de plannen voor prestatiebekostiging in het hoger onderwijs op losse schroeven, de hogescholen zullen deze week toch hun voorstellen voor prestatieafspraken bij het ministerie inleveren.

Dat zegt woordvoerder Maarten Brackel van de HBO-raad. De hogescholen hebben namelijk een 'hoofdlijnenakkoord' met staatssecretaris Zijlstra gesloten, zegt hij. 'Daarin staat dat we onze ambities voor het onderwijs kenbaar zullen maken. En dat gaan we doen.'

'Controversieel'
Staatssecretaris Zijlstra wilde zeven procent (en op termijn twintig procent) van de bekostiging afhankelijk maken van de prestaties die hogescholen en universiteiten leveren: ze zouden onder meer de onderwijskwaliteit moeten verbeteren en de studie-uitval moeten verlagen. Nu het kabinet demissionair is, kan dit plan voor prestatiebekostiging 'controversieel' worden verklaard. Dan zou het volgende kabinet erover moeten beslissen.

Vertraging
De verkiezingen zullen pas na de zomer plaatsvinden. Daarna moeten de partijen nog onderhandelen over een nieuwe regering. Het plan kan dus nogal wat vertraging oplopen. Maar staatssecretaris Zijlstra hoopt dat de Tweede Kamer niet dwars zal liggen en dat hij door kan op de ingeslagen weg.

Rechtstreeks zakendoen
De HBO-raad uitte eerde felle kritiek op de 'reviewcommissie' die de staatssecretaris zou moeten adviseren over de prestatievoorstellen van de onderwijsinstellingen. De hogescholen doen liever rechtstreeks met de staatssecretaris zaken. Ze vrezen voor een nieuwe instantie in het hoger onderwijs, naast de Onderwijsinspectie en kwaliteitsbewaker NVAO. Ook regeringspartij CDA was bang dat de plannen voor extra bureaucratie zouden zorgen.

'Staatssecretaris Zijlstra zal nu ook wel een het puzzelen zijn', zegt Brackel. 'Maar de politieke situatie staat los van onze ambities. Die hebben we nog steeds, want de winkel blijft open. We willen het onderwijs verbeteren.'

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top