Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogeschool-tentoonstelling in de Kunsthal is geopend!

Gepubliceerd: 31 May 2012 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Met een druk bezocht opening is gisteravond de tentoonstelling 'Aanwinst' van start gegaan. In de Kunsthal zijn komende maanden 46 werken te zien die normaal gesproken op de locaties van de Hogeschool Rotterdam hangen of staan.

'We komen nog eens terug om het goed te bekijken', hoorde Helen Hulspas (van de Kunstcommissie Hogeschool Rotterdam) van veel mensen. Met pakweg driehonderd medebezoekers is het immers niet altijd even makkelijk kunst kijken.

Talenten
Het 25-jarig jubileum van de Hogeschool Rotterdam vormt de aanleiding voor de speciale tentoonstelling van een deel van het kunstbezit van de hogeschool. De eerder genoemde, onafhankelijke kunstcommissie (met als voorzitter Museum Rotterdam-directeur Hans Walgenbach) verzamelde de afgelopen decennia een grote variëteit aan kunst. In de Kunsthal is zowel kunst te zien van aankomende talenten zoals Koen Taselaar en Barbara Helmer, maar ook van kunstenaars die hun sporen al verdiend hebben onder wie Vanessa Jane Phaff en Jos van Merendonk.

Keuken van wol
Een opvallend werk in de Kunsthal is 'Keuken' van Desiree de Baar, in 2004 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie. Te zien zijn een aanrecht en kranen, allemaal gemaakt van zachte, roze wol. 'We vinden dit werk heel overtuigend', vertelt Hulspas. 'Het breien van ruimtes is een soort taal geworden. Het representeert een manier van kijken naar de dingen om je heen waarbij het door de kunstenaar is vertaald in breipatronen en tenslotte naar wol.' 'Keuken' is een recente aankoop die nog niet op de een van de hogeschoollocaties te zien was. Hulspas: 'We moeten nog goed kijken waar we dit fragiele werk gaan hangen'

Willem de Kooning Academie
In totaal telt de kunstcollectie van de hogeschool 115 werken van tachtig kunstenaars. In bijna alle gevallen gaat het om oud-studenten en docenten van de Willem de Kooning Academie. De Hogeschool Rotterdam begon in 1994 met het opbouwen van haar collectie. 'Als maatschappelijk betrokken onderwijsinstelling die stevig in de Rotterdamse samenleving is verankerd, draagt de hogeschool graag bij aan het bevorderen van kunst en cultuur in Rotterdam', motiveert de HR in haar persbericht. Met de aanwezigheid van kunst wil de hogeschool haar medewerkers en studenten daarnaast een inspirerende leer- en werkomgeving bieden.

Vijftig procent korting
De tentoonstelling is tot en met 14 oktober te zien in de Kunsthal (Museumpark, Westzeedijk 341). Op vertoon van je medewerkerspas of studentenkaarten, krijg je vijftig procent korting op de toegangsprijs. Bij de tentoonstelling is ook een lijvig boek verschenen waarin de complete hogeschoolcollectie is beschreven en afgebeeld. Het boek is onder andere te verkrijgen in de winkel van de Kunsthal.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top