Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hufterigheid

Gepubliceerd: 23 March 2012 • Leestijd: 1 minuten en 34 seconden • Column Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Jurgen van Raak is docent Engels bij CMI (Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie) en volgt de masteropleiding leren & innoveren aan de HR. En hij blogt voor Profielen.

Er is de laatste tijd veel aandacht voor de 'toegenomen hufterigheid' in Nederland. Geweld tegen hulpverleners en leraren werd breed uitgemeten in de pers. Alle politieke partijen waren het erover eens dat dit niet kon, zelfs de SP. Er gebeurde alleen zo weinig concreets. Inmiddels is er zelfs een heuse Nederlandse speelfilm over dit onderwerp met cabaretier Theo Maassen als acteur en acteur Gijs Scholten van Aschat als cabaretier… om het belang maar even te duiden! Ook in het buitenland staan wij Nederlanders al jaren (terecht) bekend als botte hufters. Ga maar eens ergens in een leuk, zonnig buitenland op een strand of terrasje zitten en luister. Grote kans dat degenen die overal bovenuit schreeuwen Nederlanders zijn. En Britten vinden we maar raar, want die wachten in een rij op hun beurt. Dichter bij huis zul je merken dat we in een land wonen waar een zebrapad, voor automobilisten, het teken is om gas te geven of te claxonneren in plaats van te remmen. (Ikzelf werd laatst overigens van mijn fiets gereden door een andere fietser. Dat is wel heel sneu want dan houd je er niet eens een stoer verhaal aan over. Voorwiel aan gort, dus adressen en telefoonnummers uitgewisseld, maar zijn gegevens bleken niet te kloppen. Nooit meer iets van gehoord.)

Als je het mij vraagt, zijn we dus gewoon hufters. Dat is echt geen nieuws. En ik vraag me dan ook af of het geweld tegen leraren echt is toegenomen of dat we er gewoon vaker over horen dankzij populistische media die zich vooral bezighouden met moord en brand schreeuwen.

Ik ken, gek genoeg, best veel onderwijsmensen maar geen van hen heeft ooit te maken gehad met geweld in of om de klas. Waardoor ik me toch afvraag wie nou die leraar is die wél de klappen vangt. Zijn zij misschien zelf hufters die bij andere huftertjes het bloed onder de nagels vandaan halen zodat die huftertjes vervolgens doordraaien? De leraren die er niks van bakken, onduidelijk zijn en pas gedragsregels gaan hanteren als het al te laat is. Die denken dat opvoeden niet bij hun werk hoort en leerlingen/studenten alleen maar afkraken om wat ze niet goed doen in plaats van ze te coachen naar een hoger niveau. Prutsers dus, die eigenlijk niks in het onderwijs te zoeken hebben. Net zoals geweld overigens.

Jurgen van Raak

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top