Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

'Kabinet maakt overschot onderwijzers erger'

Gepubliceerd: 23 February 2012 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het kabinet verstoort de arbeidsmarkt voor docenten in het basisonderwijs door te bezuinigingen op het speciaal onderwijs, vindt de Algemene Onderwijsbond. De pabo van de Hogeschool Rotterdam merkt er overigens nog weinig van.

Teruglopende leerlingenaantallen leidden ertoe dat de werkgelegenheid al onder grote druk staat. Door de afname van het aantal basisschoolleerlingen verdwijnen tot 2020 naar schatting nog eens 4800 banen, schrijft Het Onderwijsblad op basis van CBS-prognoses. De afgelopen twee jaar zijn al tweeduizend banen in het basisonderwijs verdwenen. De vereniging van basisscholen trok hierover al eerder aan de bel. Pabo's leiden op dit moment juffen en meesters op die voorlopig niet zomaar aan de slag kunnen, stelt de vereniging. Jonge onderwijzers die daar wel in slagen, worden vaak als eerste de laan uitgestuurd.

'Geen geluiden over verslechtering'
'Ik kan deze berichten niet goed plaatsen', reageert Fred Feuerstake, directeur van het Instituut voor Lerarenopleidingen van de HR. 'Wij hebben regelmatig contact met twaalf schoolbesturen, bijvoorbeeld BOOR (Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam), OPOD (Openbaar primair Onderwijs Dordrecht), Stichting Wijzer en OPOCK (Openbaar Primair Onderwijs Capelle en Krimpen aan den IJssel), en vanuit die hoek heb ik nog geen geluiden gehoord over een verslechtering van de arbeidsmarktpositie van leerkrachten in het basisonderwijs. Het is wel zo dat veel van onze studenten als invalkracht beginnen, maar dat mondt meestal uit in een vaste aanstelling. Vanwege de aangekondigde bezuinigingen op het passend onderwijs houden we de bewegingen op de arbeidsmarkt natuurlijk wel goed in de gaten.'

'Onverantwoord'
Doordat het kabinet bezuinigt op het passend onderwijs, verdwijnen nog eens zesduizend banen, becijfert het Onderwijsblad. Waar die docenten naartoe moeten, weet men niet. 'Onverantwoord', noemt AOb-voorzitter Walter Dresscher dat in een persbericht. 'Premier Rutte zou in deze crisistijd moeten staan voor werk, werk en nog eens werk, in plaats van onnodig snijden in het personeelsbestand in het speciaal onderwijs.' Dat laatste zou niet nodig zijn als hij zijn plannen en het budget voor de prestatiebeloning van leraren zou intrekken.

Geen numerus fixus op HR
In de pers wordt gerept over een numerus fixus voor pabo's. Wordt daar in het Rotterdamse over nagedacht? 'Welnee, helemaal niet', reageert Feuerstake. En zijn de Rotterdamse pabo-studenten geschrokken van de berichtgeving? 'Nee hoor, daar heb ik in ieder geval niets over gehoord.'

Volgens minister Van Bijsterveldt van Onderwijs stijgt de vraag naar onderwijzers vanaf 2015 weer.

HOP, Marijke de Vries/Dorine van Namen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top