Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kanoën voor schoon water in Madagaskar

Gepubliceerd: 22 March 2012 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vandaag is het Wereld Water Dag. Honderd tweedejaars civiele techniek en watermanagement brengen deze dag de wereldwijde waterproblematiek onder de aandacht. Met het geld dat ze met de sponsor-peddel-loop ophalen, wordt een waterproject in Madagaskar gesteund.

'Daar ga je jongen! Het was leuk je gekend te hebben.' Om 13.00 uur wordt aan de steiger van kinderboerderij de Kleine Duiker in Barendrecht het startsignaal gegeven. Onwennig peddelen groepjes van drie studenten de eerste meters van hun twaalf kilometerlange tocht. Per kano en vervolgens lopend volgen de studenten het tracé van de Blauwe Verbinding in de nog te realiseren Klimaatbuffer IJsselmonde. Dit is een twaalf kilometer lange waterroute die schoon zoet water vanuit de Zuidpolder van Barendrecht naar de singels van Rotterdam-Zuid zal voeren. Klimaatbuffers zijn van belang, omdat daarmee overvloedig regenwater kan worden opgeslagen. In periodes van schaarste kan dat weer vrijkomen; goed voor de mens, natuur en recreatie.

Nauwelijks water
Het is geen toeval dat de afstand die de studenten afleggen tweemaal zes kilometer is. Zes kilometer is namelijk de gemiddelde afstand die iemand in een ontwikkelingsland moet lopen om bij schoon drinkwater te komen. Robbert, student watermanagement, vindt het goed om stil te staan bij de waterproblematiek. 'Het is voor ons, hier in Nederland, moeilijk voor te stellen hoe het is om zonder schoon drinkwater te moeten leven. Hier is het vanzelfsprekend dat er mooi, helder water uit de kraan komt. In ontwikkelingslanden moeten de mensen soms kilometers lopen om vervolgens bij een put aan te komen waar nauwelijks water in staat.'

3800 euro
Leo van Gelder kwam een aantal maanden geleden op het idee voor dit initiatief. 'Door mijn werkzaamheden binnen de gemeente Barendrecht, bij Waterschap Hollandse Delta en als docent civiele techniek bij de Hogeschool Rotterdam weet ik wat er speelt. Door die zaken aan elkaar te koppelen, was het mogelijk om deze mooie dag te organiseren.'
Van Gelder en de studenten streven ernaar om 3800 euro op te halen; volgende week wordt duidelijk hoeveel euro's sponsorgeld de studententeams bij elkaar hebben binnengehaald.

'Van de beoogde 3800 euro kunnen ze in het dorpje Tandemoka in Madagaskar een waterleidingnet bouwen', vertelt Van Gelder. 'Daarmee worden de waterputten in het dorp voorzien van schoon drinkwater. Dat zou fantastisch zijn! Dan brengen we niet alleen water van hier naar Zuid, maar ook van hier naar Madagaskar!'

Pim Bijl

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top