Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Langstudeermaatregel blijkt toch een 'boete'

Gepubliceerd: 26 April 2012 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Voor het eerst schrijft het kabinet over een 'langstudeerdersboete' in plaats van een 'langstudeermaatregel'. Dat is een meevaller voor studentenorganisaties die een rechtszaak tegen de boete hebben aangespannen.

Tot voor kort was het woord 'langstudeerboete' van de oppositie en de protestbeweging. Bewindslieden en regeringsfracties gebruikten het niet, want er zou helemaal geen sprake zijn van een boete.

Weigeren
Maar in de toelichting op de bezuinigingsplannen uit het Catshuis-akkoord staat nu toch de term 'langstudeerdersboete'. Eerder weigerde staatssecretaris Zijlstra dat woord in de mond te nemen.

'De maatregel is geen boete, noch in strafrechtelijke, noch in bestuursrechtelijke zin', schreef hij aan de Tweede Kamer. Het ging niet om een straf, maar om 'een wettelijk gemaximeerde eigen bijdrage voor het volgen van een opleiding in het hoger onderwijs nadat een redelijke studietermijn is verstreken', aldus Zijlstra.

Juridische bezwaren
Daarmee reageerde hij op verwijten van advocaten van Stibbe, die in opdracht van de landelijke studentenorganisaties de langstudeermaatregel bekritiseerden met een hele waslijst aan juridische bezwaren opstelde.

Het argument is simpel: de regering mag geen 'boete' opleggen voor gedrag dat in het verleden niet strafbaar was. De regels mogen niet halverwege het spel veranderd worden, laat staan dat bepaald gedrag met terugwerkende kracht strafbaar kan worden. Wie in het begin van zijn opleiding een jaar bestuurswerk is gaan doen of zorgtaken op zich nam, kon niet weten dat hij daar later voor beboet zou worden.

Stuk uit het Catshuis
'Dit stuk uit het Catshuis ondersteunt onze stelling dat het een boete is', zegt advocaat Tom Barkhuysen van Stibbe. 'Of dit bij de rechter de doorslag zal geven, is iets anders. Maar de intentie van de opstellers van de regeling is een belangrijke factor voor de rechter. Die blijkt nu duidelijk uit deze stukken.'

De langstudeermaatregel is vorig jaar door de Eerste Kamer aangenomen. De wet geldt al, maar langstudeerders gaan pas vanaf 1 september drieduizend euro extra betalen. Mocht het volgende kabinet de maatregel willen schrappen, dan zal dat pas vanaf 1 september 2013 kunnen.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top