Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Mbo'ers struikelen vooral in eerste jaar

Gepubliceerd: 30 August 2012 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogescholen moeten mbo'ers van een verkeerde studiekeuze weerhouden. In het uiterste geval moeten ze hen zelfs helemaal niet toelaten, aldus de HBO-raad. Maar doen mbo'ers het werkelijk zo slecht?

Het imago van mbo'ers is in het hoger onderwijs niet bijzonder goed. Ze zouden lang niet altijd het vereiste niveau hebben, ze vallen vaker uit, ze halen minder snel hun diploma… enzovoorts. Gisteren zei voorzitter Thom de Graaf van de HBO-raad in het Algemeen Dagblad dat mbo'ers niet meer klakkeloos toegelaten zouden moeten worden. Hij wil eerlijke voorlichting en matchingsgesprekken.

Nuance
Maar de cijfers laten enige nuance zien. De mbo-instromers doen het niet zoveel slechter dan havisten. Sterker nog, in sommige opzichten scoren ze zelfs beter. Na vijf jaar studeren heeft 49 procent van de havisten een hbo-diploma behaald tegenover 52 procent van de mbo'ers.

In de jaren daarna gaan de havisten de mbo'ers weer voorbij. Na acht jaar studeren heeft 73 procent van de havisten een hbo-diploma op zak, tegenover 68 procent van de mbo'ers. Maar zo extreem is dat verschil niet.

Eerstejaars
Het probleem zit hem vooral in het eerste studiejaar. Mbo'ers haken opvallend vaak af: maar liefst 23 procent van hen stopt in het eerste studiejaar van het hbo. Onder de havisten is dat maar dertien procent.

Daar is dus een wereld te winnen, concludeert de HBO-raad. Als mbo'ers het eerste jaar overleven, doen ze het goed. Maar de eerste horde valt kennelijk niet mee.

Verwante opleidingen
Het is niet voor het eerst dat hogescholen dit thema aansnijden. Vorig jaar schreef staatssecretaris Zijlstra in zijn 'strategische agenda' dat mbo'ers eigenlijk alleen naar verwante opleidingen toe zouden moeten gaan. Nu is het nog mogelijk om met het diploma van een technische mbo-opleiding verder te studeren bij de pabo of de hbo-opleiding verpleegkunde.

Overigens krijgen basisvakken als taal en rekenen in het hele onderwijs meer aandacht, ook in het mbo. De verwachting is dat de vooropleiding daardoor zal verbeteren. Dat zou ook kunnen schelen in de studieprestaties van mbo'ers die naar het hbo gaan.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top