Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meer ziekteverzuim door psychische aandoeningen

Gepubliceerd: 2 July 2012 • Leestijd: 0 minuten en 50 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Eén derde van al het verzuim op de hogeschool is het gevolg van werkdruk, arbeidsverhoudingen, communicatie op de werkvloer en beeldschermwerk. Dat lezen we in het net verschenen sociaal jaarverslag.

Het ziekteverzuim stijgt licht van 4 procent in 2009, tot 4,2 procent in 2010 en 4,4 procent in 2011. Ook de ziekteduur stijgt licht, van 13 dagen in 2009 tot 14,3 in 2010 en 14,6 in 2011.

Psychische klachten
Psychische klachten zijn een belangrijke oorzaak van verzuim. Het percentage van psychische aandoeningen is ten opzichte van 2010 gestegen van 31% naar 36%. Werkdruk en communicatie in arbeidsrelaties waren in veel gevallen de oorzaak.

Werkdruk
In 2011 steeg het percentage arbeidsgebonden oorzaken van 21% naar 31%, bijna een derde van het totaal verzuim. Denk aan arbeidsinhoud, belasting, werkdruk, arbeidsverhoudingen en beeldschermwerk. Het niet-arbeidsgebonden verzuim (sport-, verkeers- en privéongevallen) nam in 2011 af van 79% naar 69%.

403 nieuwe docenten

Het studentenaantal groeit nog steeds – in 2011 stonden 31.211 studenten ingeschreven – en dat betekent dat er meer docenten nodig zijn. In 2011 kwamen in totaal 574 nieuwe medewerkers (321fte) bij de hogeschool werken. Zeventig procent in een docentfunctie (403 personen).

Opleiding voor peercoaches
Binnen de Hogeschool Rotterdam zijn bijna 400 peercoaches werkzaam. Een peercoach is een ouderejaarsstudent die voor medestudenten een rolmodel, vraagbaak en coach is. Na hun afstuderen stoppen de meeste peercoaches om elders aan de slag te gaan. Een klein aantal wil echter in het onderwijs blijven werken. Voor hen heeft de hogeschool een driejarig talentdevelopmenttraject ontwikkeld en gestart dat opleidt tot de functie van beginnend docent. Een groep van zeven peercoaches is hier inmiddels mee begonnen.

Foto: Flickr

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top