Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Modestudenten gaan duurzaam

Gepubliceerd: 30 March 2012 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

‘Wat ons betreft moet duurzaamheid in de mode geen uitdaging meer zijn, maar een standaard.’ Zo opende een student de modeshow ReDENIM, waarin collecties van gerecycled textiel werden getoond. Ontworpen en gemaakt derdejaars modestudenten van de WdKA.

In totaal werden vorige week vier kledingcollecties van gerecyclede vezels getoond op de catwalk die voor de gelegenheid was opgebouwd in het Rotterdamse jazzcafé Bird. Kledinginzamelaar KICI bedacht het plan voor de competitie ReDENIM samen met Enviu en CREM, twee bureaus voor duurzame ontwikkeling. Studenten kregen de opdracht om een denimcollectie te ontwerpen van gerecycled materiaal die door de gekozen productiemethode opnieuw goed te recyclen moet zijn.

160 miljoen textiel gaat verloren
Met deze competitie en modeshow willen de initiatiefnemers aandacht vragen voor het gebruik van gerecyclede stoffen en de inzameling van afgedankt textiel stimuleren. Maar één op de drie Nederlanders levert oud textiel in zodat het hergebruikt kan worden. Daardoor gaat ongeveer 160 miljoen textiel verloren. Daar moet wat aan gebeuren, zo vinden deze organisaties, die voor het project financiële ondersteuning ontvingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Jeans zonder rits of knopen
De vier groepen met vier of vijf studenten van de WdKa die deelnamen aan de competitie, werden aangevuld met twee studenten commerciële textielkunde van Saxion uit Enschede. Zij hadden als taak een bijbehorend businessplan voor de ontworpen collecties te ontwikkelen. Tijdens de eindpresentatie kwam de groep ReZIPP als winnaar uit de strijd. De groep ontwikkelde een complete jeanscollectie met één belangrijk uitgangspunt: geen sluiting door middel van een rits of metalen knopen. Daardoor kunnen de jeans in de toekomst makkelijker worden gerecycled.

Social media-gebruik
De groep kreeg van de vakjury een hoge beoordeling, maar de punten die ze verdienden met een social media-actie gaven uiteindelijk de doorslag. Het idee kreeg op Facebook de meeste likes. De winst zorgde bij Lütfiye Engin, een derdejaars modestudente van de WdKA en groepslid van het winnende ReZIPP, voor veel voldoening. ‘Als groep hebben we een mooi resultaat bereikt. Het is ons gelukt een minicollectie te ontwerpen die in productie gebracht kan worden. Het was fijn om te horen dat na al het harde werken en promoten via social media het publiek voor ons had gekozen.’

Vlag en wimpel
Met de resultaten van ReDENIM voert KICI in samenwerking met CREM nog een aantal acties uit in gemeentes. Dit kan door expositie van de collectie of door nog een modeshow in een andere gemeente te organiseren. Nicole de Waal van CREM is enthousiast over de getoonde inzet van de studenten: ‘Het project kende veel uitdagingen voor de studenten die ze met vlag en wimpel hebben doorstaan. Het is een goede opdracht geweest die hen op de praktijk heeft voorbereid.’

Pim Bijl

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top