Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuwe zelfstandige hogeschool in Rotterdam

Gepubliceerd: 18 September 2012 • Leestijd: 0 minuten en 51 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als het aan staatssecretaris Zijlstra ligt, komt er een nieuwe bekostigde hogeschool bij: de hogeschool Thomas More (aan de Stationssingel in Rotterdam). Decennialang nam het aantal zelfstandige hbo-instellingen alleen maar af door fusies.

Vooral in de jaren negentig ging het hard, toen allerlei zelfstandige pabo’s, technische scholen en economische opleidingen tot hogescholen samensmolten. Daarop volgde een tweede fusiegolf waarin grote hogescholen kleinere onderwijsinstellingen overnamen. De kritiek op ‘grootschalige leerfabrieken’ groeide navenant.

Katholieke kweekschool
Nu gebeurt voor het eerst in decennia het omgekeerde: er komt een nieuwe, bekostigde hogeschool bij. De Rotterdamse pabo Thomas More, in 1956 gesticht als katholieke ‘kweekschool’ voor jongens, wordt binnenkort weer zelfstandig en valt dan niet langer onder de Hogeschool Leiden.

Een Rotterdamse vereniging van katholieke basisscholen (RKVO) wil de katholieke pabo Thomas More onder haar hoede nemen. Zijlstra vindt dat goed. Als aan alle voorwaarden is voldaan, stuurt hij een voorstel naar de Tweede Kamer om deze nieuwe hogeschool in de bijlage van de wet op te nemen.

Levensvatbaar
Ook voor andere hogeronderwijsinstellingen wil hij het mogelijk maken zich te splitsen. Voor een eventuele ‘defusie’ zal de minister dan wel toestemming moeten verlenen, schrijft hij aan de Tweede Kamer, net als voor een fusie. De nieuwe, zelfstandige onderwijsinstelling moet immers wel levensvatbaar zijn.

Zijlstra benadrukt nog eens dat het moeilijk is om algemene uitspraken te doen over schaalvergroting en schaalverkleining. Of het één verstandiger is dan het ander, hangt van de situatie af.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top