Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

NVAO was 'aangeslagen' over misstanden hbo

Gepubliceerd: 21 June 2012 • Leestijd: 1 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De misstanden die in 2010 en 2011 aan het licht kwamen bij enkele hogescholen hebben er flink ingehakt bij accreditatieorganisatie NVAO. De keuring is inmiddels aangescherpt, maar waakzaamheid blijft geboden.

De kwaliteitsproblemen in het hbo waren een 'domper' op de werkzaamheden van de NVAO en de invoering van het nieuwe accreditatiestelsel, schrijft voorzitter Karl Dittrich in het jaarverslag dat deze week gepubliceerd werd. Ze noopten de NVAO tot 'een blik in de spiegel'. In het oude stelsel werden weliswaar veel slechte opleidingen opgeruimd, maar 'de in het verleden verleende accreditaties bleken onvoldoende garantie te geven dat de kwaliteit van opleidingen in de jaren nadien op peil bleef'.

'Alertheid toegenomen'
De NVAO heeft begrip voor de maatschappelijke onrust die ontstond. Zelf was ze ook 'aangeslagen over de misstanden', maar ze benadrukt dat het nieuwe stelsel zijn vruchten al begint af te werpen. In het grotere aantal hersteltermijnen dat wordt uitgedeeld ziet ze het bewijs dat beoordelingscommissies strenger zijn geworden. Tegelijk constateert ze dat er binnen instellingen meer aandacht is voor kwaliteitszorg, met name op het gebied van toetsing en eindniveau. 'De alertheid is binnen en buiten de instellingen toegenomen.'

Internationale rankings
Al met al is de NVAO positief over de stand van zaken in het hoger onderwijs. Zo merkt ze op dat de versterkte aandacht voor rendementen in 2011 niet tot niveauverlaging heeft geleid. Een kanttekening plaatst de onderwijskeurmeester bij de hoge scores van de Nederlandse universiteiten in internationale rankings, waar goed onderzoek een belangrijk criterium is. Dat kan spanningen opleveren met de onderwijsinzet: 'Universiteiten verliezen de primaire taak om jonge mensen op te leiden voor verantwoordelijke beroepen en functies niet uit het oog, maar de balans tussen onderwijs en onderzoek staat voortdurend onder druk.'

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top