Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ook huidige studenten kunnen basisbeurs kwijtraken

Gepubliceerd: 31 October 2012 • Leestijd: 0 minuten en 46 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Huidige eerstejaars, maar ook vertraagde studenten die pas in september 2014 aan hun masteropleiding beginnen, lopen hun basisbeurs mis. Dit blijkt uit het regeerakkoord.

VVD en PvdA schrijven dat het leenstelsel alleen voor nieuwe studenten zal gelden, die in september 2014 met hun opleiding beginnen. Ze geven de huidige studenten een zogenoemde cohortgarantie: zij zullen hun basisbeurs niet halverwege hun opleiding kwijtraken.

Master
Maar deze cohortgarantie geldt nadrukkelijk alleen ‘binnen de bachelorfase respectievelijk binnen de masterfase’ Dus ook wie nu studeert en in september 2014 aan een masteropleiding begint, geldt als nieuwe student en heeft niet langer recht op een basisbeurs.

De basisbeurs is 3.200 euro per jaar voor uitwonende studenten. Wie een tweejarige masteropleiding wil volgen, loopt vanaf september 2014 dus 6.400 euro mis. Geneeskundestudenten, die drie jaar over hun masteropleiding doen, gaan er 9.600 euro op achteruit. Ze kunnen het geld lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Minder geld hbo
De opbrengst van de bezuiniging op de studiefinanciering gaat blijkens het regeerakkoord naar wetenschappelijk onderzoek, het primair en voortgezet onderwijs en het mbo. Slechts een klein deel van het geld blijft behouden voor het hoger onderwijs, maar het is nog niet duidelijk wat ermee gebeurt. Waarschijnlijk is het bedoeld om het collegegeld voor dubbelstudenten laag te houden: zij mogen hun tweede studie tegen het gewone tarief afmaken.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top