Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Ramptoerist 2.0: De brand bij Coolhaven

Gepubliceerd: 5 March 2012 • Leestijd: 2 minuten en 27 seconden • Blogs

Kilian Drewel studeert CDM (communicatie, specialisatie digitale media) op de Hogeschool Rotterdam. En blogt. Aanleiding is vandaag de brand van van net voor de voorjaarsvakantie. Met kritiek op de hogeschool en op Profielen.

Het begin van mijn vakantie was bijzonder spectaculair. Rond een uurtje of tien kroop ik op vrijdagochtend mijn bed uit en begon ik met mijn gebruikelijke ochtendritueel. Kopje koffie, boterhammetjes, laptopje aan en twitteren maar.

Tot mijn grote verbazing zag ik rond een uurtje of half 11 een tweet van @Profielen voorbijkomen: 'Studenten en medewerkers Hogeschool Rotterdam locatie Museumpark worden verzocht binnen te blijven vanwege chemische brand bij Coolhaven.' Dat klonk zo heftig dat ik maar als ramptoerist 2.0 Twitter raadpleegde voor de nieuwste geruchten over deze rampzalige gebeurtenis. Een aantal van die tweets heb ik in een Storify verzameld. Zie hieronder. Klik vooral op de linkjes voor foto's!


Crisiscommunicatie
Net zoals veel andere 'crisissituaties' ontstond er bij deze brand ook veel onduidelijkheid. Die onduidelijkheid is vaak te danken aan sociale netwerken zoals Twitter. Geruchten vliegen je vaak heel snel om de oren waardoor het al snel onduidelijk is welke informatie waar is en welke informatie niet.
In dit geval bleek het uiteindelijk wel mee te vallen. De oorzaak van de brand had uiteindelijk te maken met een brand in het ventilatiesysteem. De chemische brand bleek uiteindelijk niet chemisch te zijn, maar een 'gewoon' brandje. Gelukkig geen doden, gewonden en ook geen Duitsers.

En toch zijn er wat communicatiemissers geweest. Laten we beginnen met de grootste communicatiemisser.

Kom niet! Kom wel!
Bij Museumpark en Academieplein mochten mensen het pand niet verlaten. Ik kan me voorstellen dat zoiets vervelend is voor studenten, maar snap ook best dat de Hogeschool veiligheid vooropstelt. Het zou een beetje lullig zijn als de hogeschool studenten naar buiten zou sturen terwijl er allemaal chemische rotzooi in de lucht hangt. Vanwege de vaagheid in de berichten dus een vrij logische stap.

Wat dan weer minder logisch was, waren de twee Twitter-berichten die @overtrefjezelf (Twitter-account van de Hogeschool Rotterdam) plaatste. In het eerste bericht vertelde de HR dat studenten van locaties AP, MP en PdH maar lekker thuis moesten blijven. In het tweede bericht, nog geen half uur later geplaatst, waren studenten echter weer welkom.

Huhwhat? Ik was al geen fan van de communicatie van de Hogeschool Rotterdam, maar het lijkt me vrij logisch dat je consistent bent in je communicatie. Die twee berichten spraken elkaar zo erg tegen dat ze alleen maar voor meer verwarring zorgde. En laat verwarring nou juist iets zijn wat je niet nodig hebt in crisissituaties.

Livebloggen
Mijn tweede puntje van kritiek is voor Profielen. Jaja, ik blog hier wel, maar één van mijn taakjes is ook kritisch zijn op Profielen. Grootste misser van Profielen is het bieden van een centrale plek voor al het nieuws over de brand.

Profielen is in mijn optiek een prachtig platform voor studenten (en docenten) van de Hogeschool Rotterdam, maar ze slaan de plank soms volledig mis. Profielen had juist bij de #brand bij #coolhaven een centrale rol kunnen spelen voor de studenten (en docenten) van de Hogeschool Rotterdam. Bijvoorbeeld door middel van een liveblog, een manier om de laatste gebeurtenissen bovenaan het artikel te zetten. Een goed voorbeeld hiervan is NRC.nl, die bijvoorbeeld bij de dood van Ghadaffi een live-blog had.

Nu is dat een wat extremer geval dan een chemisch brandje en maken we op de Hogeschool Rotterdam niet veel spectaculair nieuws mee, maar punt is wel dat live-gebeurtenissen iets van deze tijd zijn en dat achteraf stukjes schrijven (en hier) meer iets voor traditionele media is. Profielen zou veel meer in het moment moeten leven.

Was jij ook bij de brand? Zat je gevangen in een locatie? Ben je niet naar school geweest? Vind je ook dat Profielen meer in het moment moet leven? Laat hieronder een bericht achter.

Kilian Drewel

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top