Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ron Bormans opvolger van Jasper Tuytel

Gepubliceerd: 27 March 2012 • Leestijd: 2 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Enthousiasme alom: Ron Bormans komt naar Rotterdam. En bij zijn huidige werkgever zijn ze teleurgesteld over zijn vertrek.

De Hogeschool Rotterdam heeft een nieuwe leider. Komend schooljaar volgt Ron Bormans Jasper Tuytel op als voorzitter van het college van bestuur. Dat maakte de Raad van Toezicht vandaag bekend via een communiqué aan alle hogeschoolmedewerkers.

Bormans is op dit moment nog bestuursvoorzitter van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Hij gaat officieel per 1 september in Rotterdam aan de slag. Jasper Tuytel, de huidige bestuursvoorzitter, kondigde begin dit schooljaar al aan dat dit zijn laatste schooljaar is aan de Hogeschool Rotterdam. Hij wordt in augustus 65 en gaat dan met pensioen.

Zwaargewicht
Bormans (55 jaar) komt uit Schinnen, een dorpje bij Geleen in Limburg. Hij studeerde korte tijd technische natuurkunde in Eindhoven en vervolgens politicologie in Nijmegen, ‘met nadruk op bestuurskunde’, staat op zijn cv. Vanaf 1985 werkte hij als beleidsmedewerker op het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. Later werd hij daar ook directeur studiefinanciering en plaatsvervangend directeur hoger onderwijs.

Bormans wordt wel gezien als een zwaargewicht in onderwijsland. ScienceGuide, de spreekbuis van de hoger onderwijssector, zette hem in 2010 in de top-10 van meest ‘invloedrijke en inspirerende personen in het hoger onderwijs’. Zijn bijdrage aan het hoger onderwijsdebat zou van ‘consequent hoge kwaliteit’ zijn, tekent ScienceGuide op uit de anonieme mond van een ‘topman in de kennissector’.

Commissie Veerman
In datzelfde jaar staat Cees Veerman op de eerste plaats, om het veelbesproken rapport van de Commissie Veerman. Bormans werkte daar als enige bestuurder uit de hbo-sector aan mee.

Bormans heeft ook veel ervaring opgedaan binnen verschillende hogescholen. Hij vertrekt in 1998 bij het ministerie om bestuurslid te worden van de Hogeschool van Amsterdam. Daar zit hij vier jaar. Later wordt hij als interim-manager ingezet bij InHolland en bij accreditatieorganisatie NQA. Vanaf januari 2005 is hij bestuurslid bij de HAN. In 2008 werd hij er de hoogste baas.

Standvastig
Fons van Maldeghem, voorzitter van de centrale medezeggenschapsraad van de HR sprak Ron Bormans maandagmiddag, samen met de drie medebestuurders van de cmr. Hij is erg tevreden met de benoeming. ‘Volgens mij is Bormans een sterke persoon, die gaat staan voor zijn toko. Bovendien heeft hij een dijk van een cv en een groot netwerk.’

Dat Bormans een netwerker is, bevestigt Han Geurts, hoofdredacteur van HAN-hogeschoolblad Sensor. Geurts heeft weleens conflicten gehad met Ron Bormans, over kritische artikelen bijvoorbeeld. Culminerend in die ene keer, twee jaar geleden, toen Sensor uit de bakken werd verwijderd om een onwelgevallige kop die in het blad stond. Geurts was woedend, vertelt hij, omdat Bormans hem niet van tevoren informeerde en ook de redactieraad passeerde. ‘Maar ik vind het jammer dat hij weg gaat.’ Vanochtend belde Bormans Han Geurts om hem persoonlijk te vertellen dat hij in Rotterdam gaat werken.

Geurts omschrijft Bormans als iemand die benaderbaar is, veel praat, consensus zoekt, maar ook bij zijn standpunt blijft als dat eenmaal geformuleerd is. ‘We hebben niet altijd dezelfde opvattingen, maar door te praten kom je er altijd wel met hem uit.’ Bormans is ook zichtbaar. Hij organiseert ontbijtsessies met medewerkers van verschillende faculteiten om te horen wat er allemaal speelt binnen de organisatie.

Rotterdam
Bormans was zelf vandaag nog niet bereikbaar voor commentaar. In een kort bericht in de Gelderlander zegt hij al iets over zijn motivatie om te verkassen: ‘Rotterdam met zijn stedelijke problematiek is voor mij een nieuwe uitdaging.’

Olmo Linthorst
Foto: HAN

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top