Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 februari 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

'Specialisten' maken wc's HR schoon voor Open Dag

Gepubliceerd: 19 January 2012 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Hogeschool Rotterdam gaat 'specialistische schoonmakers' inhuren om de locaties 'spic en span' te krijgen voor de Open Dag van zaterdag. Deze extra inzet is nodig vanwege de schoonmaakstaking waar ook de hogeschool mee te maken heeft.

De in te huren schoonmakers zullen morgen 'dieptereiniging uitvoeren' bij onder andere de wc's en de vloeren, schrijft Anneli van der Reijden, directeur van de facilitaire dienst, in een e-mail aan de onderwijsinstituten. Tijdens een staking andere partijen inhuren voor de schoonmaakwerkzaamheden is wettelijk niet toegestaan, maar bij evenementen (zoals open dagen) mogen er wel 'specialistische schoonmakers' worden ingezet.

Gezondheidsproblemen
Ondertussen legt de hogeschool vanmiddag bij FNV Bondgenoten een verzoek neer tot vrijstelling van de stakingsactie die nu al een week duurt. 'Na een volle week staking neemt de vervuiling in sommige van onze locaties echter dergelijke vormen aan dat het risico op gezondheidsproblemen bij onze studenten en medewerkers toeneemt', motiveert Van der Reijden dat verzoek.

Prioriteiten
Als je een willekeurige locatie van de HR binnenstapt, kun je ook nu nog schoonmakers tegen het lijf lopen. Niet alle schoonmakers doen namelijk mee aan de staking. Om er voor te zorgen dat het geen puinhoop wordt op de school, zijn er prioriteiten gesteld. Esther de Rooy van het meldpunt op de locatie Museumpark daarover: 'Vroeg op de ochtend worden de prullenbakken snel geleegd. Ook de toiletten worden een of twee keer per dag schoongemaakt. Normaal gebeurt dit, afhankelijk van de locatie, minstens drie keer op een dag'. Ook de kantine is een prioriteit en wordt dus schoon gehouden. De Rooy: 'Klachten zijn er nog niet binnengekomen'

Brandwachten
Om de school zo schoon mogelijk te houden is er de afgelopen week, schrijft Van der Reijden, door de medewerkers van de facilitaire dienst èn niet-stakende schoonmakers samen hard gewerkt om de locaties toch zo schoon mogelijk te houden. Daarnaast zijn er 'uit veiligheidsoverwegingen extra brandwachten ingezet die in het kader van brandveiligheid het afval in de prullenbakken afvoeren'. Ook verrichten de huismeesters ook schoonmaakwerkzaamheden.

Voorlopig nog stakingen
De schoonmakers die staken eisen niet alleen een beter loon en meer respect. Volgens Esther de Rooy zijn de schoonmakers op de HR het vooral niet eens met een nieuw contract: 'Eerst kregen de schoonmakers (die in dienst zijn bij schoonmaakbedrijf Gom, red.) doorbetaald terwijl de hogeschool gesloten was, nu hebben ze in die weken dus geen inkomen.'

Melissa Smink en Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top