Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Student Sean zit in door tyfoon getroffen gebied

Gepubliceerd: 14 December 2012 • Leestijd: 1 minuten en 30 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het zal je gebeuren. Loop je stage in een ver buitenland, en dan vindt er een enorme natuurramp plaats. Student Sean Ligtvoet overkwam het. Hij werkt op de Filippijnen en is nu een hulpactie gestart.

Het zuiden van de Filippijnen werd vorige week getroffen door een tyfoon, een tropische storm met windsnelheden van meer dan windkracht 12. Tyfoon Pablo, ook wel Bopha genoemd, maakte volgens berichten in de media inmiddels ruim negenhonderd slachtoffers. Daarnaast worden er rond de zeshonderd mensen vermist.

Huis kwijt
‘Met mij gaat alles goed maar er zijn veel slachtoffers en veel mensen zijn hun huis kwijtgeraakt en er is geen eten’, mailt derdejaars watermanagament Sean vanuit Davao City, een grote stad op de Filippijnen. Sean loopt stage bij het Department of Science and Technology. ‘Ik werk daar aan een filter dat bedoeld is om afvalwater te zuiveren’, aldus Sean.

Zijn opdracht is niet gerelateerd aan een natuurramp zoals een tyfoon. ‘Maar ik ben ik wel opgeleid om ruimtelijke plannen en adviezen te maken ter voorkoming van dit soort situaties. Maar dat is dus ter voorkoming, en aangezien het al is gebeurd kan ik mij op dit moment alleen inzetten als extra hulpverlener.’

Eten voor 1,30 euro
Dat laatste is lastig, schrijft Sean. ‘Het gebied is compleet vernietigd en om veiligheidsredenen kan ik er niet naartoe. Daarom wil ik door middel van donaties mijn hulp aanbieden. Volgens nieuwsberichten wordt op dit moment maar twintig procent van de getroffen mensen geholpen, terwijl één mens een dag kan eten van 1,30 euro. De Filippijnen is nou eenmaal een arm land.’

Sean vraagt daarom mensen in Nederland, en op de Hogeschool Rotterdam in het bijzonder, om financiële steun. ‘De donaties komen terecht op een rekening die wordt beheerd door mij en de secretaris van de directeur van het Department of Science and Technology, mijn stageorganisatie. Wij zullen het geld direct besteden aan eten en bouwmateriaal voor de slachtoffers.’

Snel weer weg
Dat niet alle hulp goed aankomt, heeft Sean inmiddels ook gezien. ‘Het ergste is dat er hulporganisaties zijn die tenten en eten geven, dan snel een foto maken en vervolgens alle tenten weer afbouwen en het eten meenemen. Ze doen dit alleen om voor zichzelf een goede naam te creëren.’

Jos van Nierop

Wil je ook een bijdrage leveren? Dat kan door een bedrag te storten op rekening 8333937 t.n.v. S. Ligtvoet, en t.b.v. ‘Help Davao’.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top