Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 februari 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten boos over bezuiniging op basisbeurs

Gepubliceerd: 19 January 2012 • Leestijd: 0 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hoezo moeten masterstudenten ‘investeren’? Het masteronderwijs wordt heus niet beter nu de basisbeurs verdwijnt, zeggen de landelijke studentenorganisaties ISO en LSVb.

De bonden vegen de vloer aan met het wetsvoorstel dat staatssecretaris Zijlstra vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin staat dat de basisbeurs voor masterstudenten vanaf 1 september wordt geschrapt.

Grootste korting
Studenten die een één-, twee- of driejarige masterstudievolgen kunnen daardoor een lastenverzwaring van respectievelijk 3.200, 6.400 of 9.600 euro tegemoet zien, rekent het Interstedelijk Studenten Overleg uit. ‘Het is de grootste korting op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs sinds de invoering van de studiefinanciering’, fulmineert de Landelijke Studenten Vakbond.

Wassen neus
De studenten moeten per 1 september meer gaan betalen, ‘maar krijgen daarvoor geen betere docenten of een hoger aantal contacturen’, stelt het ISO. ‘Studeren is investeren, maar deze investering lijkt vooralsnog een wassen neus.’
De studenten hebben er ook geen goed woord voor over dat masterstudenten hun studenten-ov-reisrecht verliezen als ze uitlopen. Juist in die periode lopen studenten vaak stage en moeten ze veel reizen, zeggen ISO en LSVb.

Alles uit de kast
Bovendien voert Zijlstra enkele ‘versimpelingen’ door die bij de studenten verkeerd vallen. Zo verdwijnt de aanvullende beurs voor studenten die geen contact meer hebben met hun ouders. Pascal ten Have: ‘In de komende periode trekken we alles uit de kast om de leden van de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat dit wetsvoorstel hun stem niet waard is.’

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top